Pod isprikom da je AI potreban gradu kako bi olakšao urbani način života, vršitelji nadzora pokušavaju pravo na privatnost građana svesti na minimum. Naime, samo neke od zadaća kompleksnog sustava su nadziranje prometnih gužvi, kriminalnih aktivnosti, korištenja javnog prijevoza, kao i praćenje ljudi na društvenim mrežama.

Kina i Kinezi, u odnosu na veliki broj drugih zemalja, nisu toliko opsjednuti s privatnošću, tako da nije bilo previše problema prilikom pokretanja ovakvog sustava koji prati sve što se u gradu događa – izjavio je Xian-Sheng Hua, Alibabin menadžer za umjetnu inteligenciju.

“Mozak grada” skup je stotina i stotina nadzornih kamera


Prema službenim podacima, „mozak grada“ je u proteklih godinu dana smanjio stopu kriminala i gužvi na cestama, pa je Hangzhou ubrzo prozvan prvim „pametnim“ gradom. Upravo se zbog prometa pokazao punim pogotkom među Kinezima, predviđajući na kojim će se mjestima stvoriti najveće gužve te prilagođavajući semafore novonastalim situacijama.

Hangzhou je uvijek spreman dati šansu novim tehnologijama

U Hrvatskoj bi takva ideja sigurno izazvala burne reakcije i protivljenja, no Kina ne namjerava stati i uskoro će pokušati proširiti sustav na druge gradove. Radi li se u ovom slučaju o jedinstvenom sustavu kontrole koji radi za opće dobro ili o opasnom oružju koje u pitanje može dovesti i druga ljudska prava, zaključite sami.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here