Umjetna inteligencija može biti jednako štetna kao što može biti korisna, ali kineske vlasti svoju tehnologiju iskorištavaju za jačanje zakonodavstva i smanjenje stope kriminala. Novi dokaz uspješne kontrole građana jest uhićenje 31-godišnjeg optuženika za kojim je tragala policija, nakon što ga je prepoznao sustav za skeniranje lica.

Muškarac je uhićen na koncertu u Hong Kongu među 60 tisuća posjetitelja, jer ga je AI sustav pronašao u bazi podataka i uvidio da se radi o bjeguncu. U skrivanju od „svevideće“ vlasti nije mu pomogla ni činjenica da je na događaj putovao stotinjak kilometara od svog doma.

Da se bježanje od policije u Kini doista ne isplati najbolje potvrđuje informacija prema kojoj je, samo na željezničkim kolodvorima, pomoću pametnih naočala nedavno uhićeno više od 30 osoba. Takve se tehnologije u najmnogoljudnijom zemlji svijeta koriste od 2015. godine, kada je Ministarstvo javne sigurnosti donijelo niz sigurnosnih propisa za uspješno privođenje kriminalaca pravdi.


Kina, dakle, sustav koristi već tri godine

Spomenutog 31-godišnjaka vlasti terete za gospodarski kriminal. „Ao (navodno ime optuženika, op. a.) se sumnjiči za zločine povezane s ekonomijom. Bio je vrlo šokiran i blijed kada smo ga uhvatili“, izjavio je tamošnji policijski službenik.

Iako je takva tehnologija nezamisliva u hrvatskim okvirima, Kina je na njoj dosad itekako značajno profitirala. Kada bismo mogli svjedočiti prvim znakovima javne umjetne inteligencije u Hrvatskoj?

Piše: D.S.

1 komentar

  1. Ma pusti UI, kod nas je sada najveći problem što djeca iz povijesti o domovinskom ratu uče samo iz šest stranica 🙂
    I kada bi kod nas osposobili super računalo s UI, bilo bi problema. Računalo ne bi smjelo učiti o Titu, a moralo bi analizirati domovinski rat i pomagati veteranima. Kakva ekonomija i industrija što će to nama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here