Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje ne jenjava, a nakon što je SAD povukao mnoštvo ‘diskutabilnih’ poteza, sada su istom mjerom počeli uzvraćati Kinezi. Zanimljivo, SAD je vrlo brzo povukao neke odredbe koje su donijeli jer su shvatili kako ipak ne mogu odjednom srezati suradnju s jednim od vodećih svjetskih izvoznika. S druge strane, Kina je pokazala kako je spremna na dogovor, no kako u tom sporazumu ne misli igrati sporednu ulogu jer je njihovo gospodarstvo itekako važno za ostale svjetske zemlje.

Da podsjetimo, najviše prašine diglo se oko kompanije Huawei koja je stavljena na listu opasnih kompanija za SAD jer su u SAD-u zaključili da ih kineske vlasti putem Huawei uređaja špijuniraju. Iako takva nagađanja nikada nisu potvrđena, zabrane koje su uslijedile mnoge su zabrinule, ali i pokazale kako stoje određena gospodarstva diljem svijeta.

Nakon što se ‘bura’ malo smirila i nakon što je SAD ublažio retoriku, Kina se polako okreće svojim resursima i znanju. Nedavno se u javnosti pojavila informacija kako kineska vojska planira reći konačno zbogom Windows sustavima jer ne želi ovisiti o dobroj volji SAD-a. Konkretno, kineske vlasti žele spriječiti bilo kakve probleme koji bi se mogli desiti zabrani li SAD- korištenje Windows sustava. Dio računala kineske vojske već otprije koristi neke od sustava otvorenog koda, a sada će u potpunosti prijeći na takve sustave – i time izbaciti Microsoft iz igre.

Za potrebe kineske vojske izradit će se novi operativni sistem otvorenog koda koji bi trebao biti iznimno siguran, s obzirom na to da će se graditi u izoliranom procesu. Oformljen je poseban tim stručnjaka unutar kineske vojske koji će raditi na novom operativnom sistemu, a ti će stručnjaci biti izolirani od vanjskih utjecaja i odgovarat će isključivo Centralnom komitetu Kine. Koliko će proces razvoja sustava trajati za sada nije poznato, ako ni podatak kada bi se mogla desiti migracija s Windowsa na nove sustave. Ovim će se potezom Kina osloboditi i ono malo ostataka utjecaja o SAD-u, što će zasigurno biti dobra pozicija za sva buduća ekonomska prevrtanja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here