Sve više radnih mjesta danas podrazumijeva rad za računalom, odnosno za zaslonom računala. Čovjek koji je računala u svoj život neveliko prihvatio tek prije 20-ak godina, još uvijek se fiziološki nije prilagodio radu na računalu u trebat će puno vremena da polako evoluira u biće koje će sjediti dugo za računalom.

Do tada, dugotrajno sjedenje za računalom i zurenje u zaslon može prouzrokovati mnoga oboljenja i zdravstvene tegobe. Svjesni su toga mnogi, ali je činjenica da se jako malo koraka poduzima u vezi s time.

 

IZIPIZI naočale za računalo
Zahvaljujući IZIPIZI naočalama za računalo, zaštitite svoje oči od intenzivnog plavog svjetla koje dolaze sa zaslona računala. One filtriraju 40% štetne plave svjetlosti, kako bi zaštitili vaše oči tijekom rada,, a koštaju oko 350kn.

 


Znamo kako je dugotrajno zurenje u zaslon opasno po zdravlje, posebice očiju. Zbog toga, ispisane su mnoge preporuke doktora i stručnjaka koji savjetuju povremeno se odmaknuti od računala i uzeti pauzu. No, ovog puta na tu je tematiku grupa njemačkih stručnjaka napravila opsežnije istraživanje. Cilj istraživanja bio je pokazati kako dugotrajni rad utječe na našu produktivnost, ali i zdravlje u konačnici.

Analizirana grupa dovela je do sjajnih zaključaka, koji mogu poslužiti svima nama kao putokaz za što zdraviji i efektivniji rad na računalu. Tako su primjerice osobe koje su sjedile jedan sat za računalom, pa napravile pauzu od 10ak minuta bile najproduktivnije, ali i najviše pridonijele očuvanju svojeg zdravlja. Konkretno, istraživači su analizom došli do zaključka kako je najpametnije raditi 52 minute i nakon toga uzeti pauzu od 5-15 minuta.

Ovakvim načinom rada podiže se nivo produktivnosti i smanjuje se umor, što je itekako bitno ako želite kvalitetno i brzo obavljati svoje radne zadatke. Što se samog odmora tiče, to ne znači da ostanete za računalom i pregledavate društvene mreže. Odmor znači ustati sa stolca, prošetati uredom ili još bolje vani na svježem zraku. Također, pogodan utjecaj može imati i razgovor s kolegama ili čitanje knjiga.

Otkriveno je također kako mozak funkcionira na principu brzog rasta i pada energije. Konkretno, to znači da se naš mozak može vrlo brzo fokusirati na zadatak koji mu zadamo, ali istovremeno može vrlo brzo izgubiti fokus. Istraživanje je pokazalo da rast energije i fokusiranosti mozga naglo raste unutar sat vremena, da bi se odmah zatim dogodio nagli pad koncentracije i energije u roku od samo 10ak minuta. Zbog toga se došlo i do preporuke da je najbolje raditi jedan sat i nakon toga uzeti kratku pauzu i tako dalje u krug.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here