Glasovni asistenti novi su veliki trend koji se na tržištu može pronaći već nekoliko godina, no pravi porast zastupljenosti očekuje se tek u narednom razdoblju. Pomalo nas je iznenadio podatak da trenutno u svijetu koristimo više od 2.5 milijardi glasovnih asistenata, što bi značilo da svaki 4 stanovnik zemlje koristi glasovnog asistenta. No, prognoze govore kako je to tek početak popularnosti glasovnih asistenata, a koliko će narasti u budućnosti saznajte u nastavku.

Britanska analitička kuća Juniper Research odlučila je istražiti kakve su navike ljudi po pitanju glasovnih asistenata. Masovnim istraživanjem došli su do rezultata kako je trenutno u upotrebi diljem svijeta oko 2.5 milijardi glasovnih asistenata, što je prilično impozantna brojka.

No, na temelju izračuna došli su do još zanimljivih brojki koje ukazuju na to da će se do 2023. godine broj takvih asistenata čak utrostručiti. Konkretno, to znači da će unutar 5 godina broj glasovnih asistenata narasti na impozantnih 8 milijardi. Ono što su na temelju toga zaključili u ovoj agenciji jest da će to negativno utjecati na popularnost aplikacija.

Naime, upotrebom glasovnih asistenata korisnici više neće biti primorani koristiti aplikacije, a ujedno će se smanjiti i vrijeme korištenja zaslona pametnih telefona i ostalih uređaja. Kako će glasovni asistenti obavljati razne funkcije postepeno će na značaju gubiti interakcija korisnika s uređajem (na način na koji je danas poznajemo).

Glavnina rasta broja glasovnih asistenata bit će vezana uz pametne telefone i pametne zvučnike. Ovi potonji uglavnom su i vezani za glasovne asistente, tako da ovaj podatak nimalo ne čudi. Kako su prognoze da će broj pametnih zvučnika u budućnosti drastično rasti, tako nije ni čudno da će to utjecati pozitivno na rast popularnosti glasovnih asistenata. No, ono što nas pomalo začuđuje prognoza rasta glasovnih asistenata, za koju navedena kompanija predviđa rast od čak 121 posto u odnosu na sada. Sve to jasan je signal kako će se tržište u narednih 5-10 godina značajno primijeniti.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here