Internet veza postala je osnovni alat kako u poslovnom tako i u privatnom životu gotovo svakog pojedinca. No, činjenica je da svi ljudi na svijetu ne uživaju jednako u blagodati internet veze, jer u nekim su dijelovima svijeta internet brzine još uvijek malene. Nažalost i Hrvatska je među zemljama gdje postoji veliki prostor za napredak i iako se o tome redovito razglaba, konkretnih pomaka nema.

S druge strane svijeta, u Južnoj Koreji, stvari izgledaju apsolutno drugačije. Dok su u Hrvatskoj standardne brzine interneta oko 10 megabita po sekundi, u Južnoj Koreji počinje se razvijati mreža koja će omogućiti 10 gigabita po sekundi. Nevjerojatna razlika u brzini interneta koja je postignuta zahvaljujući kvalitetnom i staloženom radu državnih vlasti i koncesionara. Naime, odluka o povećanju brzine interneta donesena je od strane vlasti u Južnoj Koreji prije samo dva mjeseca, a ovih dana već se koreće s realizacijom tog projekta.

Da malo umirimo stvari, ta će brzina biti privilegirana i rijetko će je tko već sada moći koristiti. No, ono što je prvotni plan Južne Koreje je da do 2020. godine svim stanovnicima osigura brzinu od 2.5 gigabita po sekundi. Prema nekim prognozama do spomenute 2020. godine ta će brzina pokrivati čak 80 posto Južne Koreje.

Južna Koreja iznimno puno truda i novca ulaže u razvoj internetske infrastrukture, jer shvaćaju koliku ulogu ima internet u današnjem svijetu. Projekt brzog interneta biti će realiziran zahvaljujući koncesionaru SK Broadband, a do 2020. godine u to će biti uloženo čak 933 milijuna američkih dolara. Kada smo već kod američkih dolara zanimljivo je spomenuti kako je u SAD-u, jednoj od vodećih gospodarskih velesila, brzina interneta u prosjeku 18.7 megabita po sekundi.


Dakle ni sam SAD ne briljira nešto po tom pitanju, iako ih svrstavamo u zemlje s najrazvijenijim informatičkim tehnologijama i tvrtkama. I dok svi mi kaskamo, Južna Koreja će graditi fantastičnu infrastrukturu, koja će pod maksimalnim opterećenjem pružati brzinu veću od 50 gigabita po sekundi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here