Internetsko piratstvo postaje najunosnije područje kriminala, otkrila su nova istraživanja. Razni mediji i tehnološki stručnjaci tvrde da će do kraja 2022. godine pirati uzrokovati gubitke prihoda od 51,6 milijarde dolara, a konkretno rješenje protiv piratstva još uvijek ne postoji.

Zanimljivo, Hrvatska je četvrta u svijetu po piratizaciji, ali ne temeljem količine, već učestalosti. Češće od nas ilegalno preuzimaju jedino Latvija, Bugarska i Litva. Iza nas nalaze se redom Španjolska, Grčka i Srbija, pa zapravo ni nemamo pravu konkurenciju u regiji. U najvećem broju slučajeva, pirati ciljaju na računalnu i zabavnu industriju jer se čine idealnom prilikom za zaradu.

Piratstvo je, dakle, osobit problem na Baltiku


Ipak, nisu sve zemlje Europe imune na kažnjavanje pirata. Njemačka, primjerice, propisuje kazne od 900 do 200 dolara po svakom downloadanom filmu ili seriji. Stoga ne čudi što samo 1,71% Nijemaca koristi piratske sadržaje. S druge strane, internetski operateri u Hrvatskoj nemaju ovlasti provjeravati preuzimanja jer nemaju pristup samom sadržaju. Takve su provjere moguće jedino uz policijski nalog, što nas tjera da se zapitamo – je li vrijeme za modernizaciju hrvatskih zakona o piratstvu?

Najnoviji slučaj piratstva u Hrvatskoj doveo je do uhićenja 19-godišnjeg hakera iz Zaprešića

Istraživanje u kojem je Hrvatska ‘osvojila’ četvrto mjesto provela je tvrtka MUSO, na čelu sa stručnjakom Chrisom Andersonom. „Većina posjeta odvija se putem internetskih stranica za streaming (96,1%), s pristupom putem mobilnih uređaja (51,92%), koji podižu ljestvicu tako da postaju najpopularnije sredstvo konzumiranja nelegitimnog sadržaja, a krajem 2017. godine televizijsko piratstvo bazirano na torrentu ponovno je poraslo“, ističe Anderson.

Također je kazao kako su posjeti piratskim stranicama za TV sadržaj (serije i filmove) globalno porasli za 3,4% od 2016. Iako pirastvo gotovo sigurno nikada neće biti moguće iskorijeniti u potpunosti, Njemačka je primjer uspješne regulacije i kontrole svojih ‘nestašnih’ stanovnika. Može li, i treba li uopće, Hrvatska uskoro krenuti njihovim stopama?

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here