Google je nedavno održao svoj standardni događaj, Playtime, na kojem predstavlja svoje novitete na području razvoja softvera i to direktno programerima koji rade na razvoju novih aplikacija. Dakle, događaj je namijenjen stručnjacima koji razvijaju aplikacije za Android, kako bi im pomogao u lakšem i kvalitetnijem razvoju aplikacija, ali i istovremeno predstavio sve novitete koji su postignuti na tom području.

Ovaj posljednji događaj bio je usmjeren isključivo na činjenicu da je potrebno smanjiti veličinu aplikacija koje se nalaze na Google Play Store-u. Naime, Google je proveo istraživanje u kojem je jasno dokazano kako korisnici češće odustaju od instaliranja aplikacija, ako su one iznimno velike – odnosno troše puno memorije i podatkovnog prometa kod preuzimanja. Konkretno, svakih novih 6MB koje neki instalacijski paket aplikacije ima, tjera jedan posto korisnika od instalacije.

Google želi smanjiti veličinu datoteka za preuzimanje prilikom instaliranja aplikacija, za što su osmislili kreativno rješenje. Predstavili su novu opciju objave aplikacija za programere, koju su nazvali Android App Bundle. Ideja iza ovog rješenja sasvim je jednostavna i intuitivna te ja zapravo zanimljivo kako se prije toga nitko nije sjetio.

Naime, Google će iskoristiti postojeće instalirane aplikacije, kako bi smanjio broj nepotrebnih preuzimanja paketa. Naime, aplikacije koje su već instalirane na pametnom telefonu ili tabletu imaju neke dijelove programa (pakete) koji se mogu iskoristiti i u aplikaciji koju korisnik želi preuzeti. U končanici nema smisla preuzimati ono što se već nalazi na korisnikovom uređaju.

Laički rečeno, ako odete u trgovinu kupiti sastojke za neke recept, nema smisla kupovati sastojke koje već imate kod kuće – nego samo one koji vam nedostaju. Tako će funkcionirati i novi sustav aplikacija na Google Play Storeu, što će omogućiti značajno smanjenje veličine aplikacija. Google će ovime osigurati već broj preuzimanja aplikacija, a programerima omogućiti da što više smanje broj elemenata koje moraju objavljivati sa svojom aplikacijom. Ideja zvuči super, a sada je samo još potrebno da je usvoje programeri diljem svijeta.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here