Bivši direktor britanske udruge za zaštitu potrošača Which?, Richard Lloyd, tužio je Google zbog slučaja starog šest godina. Naime, najpoznatiji internetski pretraživač svojevremeno se našao usred skandala, jer je između kolovoza 2011. i veljače 2012. zaobilazio postavke privatnosti na pregledniku Safari te kategorizirao njegove korisnike u svrhu boljeg oglašavanja.

Google je zbog praćenja kolačića na iOS uređajima tada nagodbom odlučio isplatiti 22,5 milijuna dolara, a cifra koja se spominje u nedavnoj tužbi neusporedivo je veća. Lloyd od navedene američke tvrtke traži vrtoglavih 26,8 milijardi kuna, odnosno nešto više od tri milijarde funti.

U skandalu je nastradalo više od četiri milijuna korisnika iPhonea, uz brojne vlasnike drugih pametnih telefona. Tužitelji tvrde da je Google preuzimao podatke o rasi, društvenom i financijskom stanju, seksualnosti, fizičkom i mentalnom zdravlju te političkim preferencijama korisnika Safarija s iOS-ima.


Google bi zbog “zaboravljenog” Safarija mogao gadno nastradati…

Googleovi predstavnici tvrde da nijedna treća strana nije došla do podataka i da se proučavani korisnici nisu mogli identificirati. Lloyd i tužitelji, pak, ističu da je Google korisnike nakon crpljenja podataka podijelio u grupe s ciljem profita, zbog čega bi sada ponovno mogli odgovarati.

Tužba je tek u pripremi, tako da rasplet ne možemo očekivati u vrlo bliskoj budućnosti. Google će se zbog ogromne cifre oko koje se spor vodi morati iznimno dobro braniti pred sudom, a hoće li uspjeti već postaje pitanje morala. Treba li se netko tko krši ljudsko pravo na privatnost osloboditi krivnje?

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here