Google sada nema drugog izbora nego iznijeti svoju obranu pred sudom zbog praćenja korisnika u anonimnom načinu rada na chrome-u. Kako izvještava Bloomberg, sutkinja Lucy Koh odbila je Googleov zahtjev za odbacivanje kolektivne tužbe. Sutkinja je utvrdila da Google “nije obavijestio” korisnike o tome, i da još uvijek prikuplja podatke, unatoč tome što je korisnik aktivirao mod privatnosti, tkzv. Incognito, dajući tužiteljima dovoljno osnova da krenu naprijed sa svojim slučajem.

Glavni sudionici tužbe optužili su Google da obmanjuje korisnike, rekavši im da su njihovi podaci privatni, i da Google nije smio nadgledati njihove navike u Incognito modu. Najveći pretraživač je tvrdio da su se korisnici složili s njegovom politikom privatnosti i tako znali da Google prikuplja podatke. Navodno je upozorio da Incognito “ne znači” nevidljiv “” i da web lokacije i dalje mogu vidjeti aktivnosti.

Incognito Mode

Još uvijek nije izvjesno hoće li parnica uspjeti ili ne, a kamoli da će doći do značajnih promjena ili obeštećenja. Međutim povijest pokazuje da su grupne tužbe često puta bile uspješnije od pojedinačnih i dovodile su do isplata od strane velikih tvrtki. Inače ograničenja anonimnog načina rada dobro su poznata među entuzijastima, ona su tu da web mjesta na koja idemo, ne pretražuju po vašoj lokalnoj povijesti pretraživanja i kolačićima.

Ipak, nismo sigurni da li je šira javnost svjesna tih pravila kada koriste Incognito mod u chromeu. Tužba bi mogla prisiliti Google da bude egzatniji u objašnjavanju korisnicima što se čini, a što se ne prikuplja, kada smo u Incognito modu. Žalba također služi kao kritika tvrtki koja uredno zapakira i vaše važne podatke u svojim uvjetima pružanja usluge. Malo ljudi čita te sporazume od početka do kraja, a to može stvarati probleme kada je privatnost u pitanju.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here