Garmin je nedavno bio pod velikom opsadom hakera koji su uspješno probili sigurnosne mehanizme te se dokopali vrijednih podataka. Postavljen je tom prilikom ucjenjivački malware, a svote koje su hakeri tražili za dostavljanje dekripcijskog ključa bile su iznimno velike. Nakon nekoliko dana Garmin je situaciju počeo vračati u normalu, a čini se kako su u konačnici hakerima zaista platili traženu otkupninu kako bi se dočepali vlastitih podataka.

Kompanija Garmin u svijetu ima vrlo dobar i respektabilan status, posebice na tržištu satova i navigacije. Dakako, poslovanje tvrtke je puno veće i posljednjih je godina nadograđeno novim tehnološkim rješenjima. Dana 23. srpnja hakeri su uspješno probili sigurnosni sustav Garmina te su stigli do vrijednih podataka. Kako bi vratili željene podatke ponovno u svoje vlasništvo u Garminu su morali platiti otkupninu koja je navodno iznosila velikih 10 milijuna dolara. Traženi iznos možda i nije u cijelosti uplaćen na račune hakera, ali su sve glasnije špekulacije kako je Garmin barem dio tog iznosa platio kako bi ponovno došao do važnih podataka.

Prema pisanju stručnjaka, skripta za dekriptiranje koju su hakeri ustupili Garminu počela je raditi već dva dana nakon hakerskog napada. U pravilu to bi trebalo značiti da je Garmin unutar ta dva dana s hakerima postigao dogovor te je započeo proces vraćanja vrijednih podataka. Nekoliko dana kasnije stvari su se počele vraćati u normalnu i za same korisnike sustava, što je samo potaknulo priče kako je Garmin uspješno dogovorio otkupninu s hakerima.

Zanimljivo je da iz kompanije Garmin za sada nisu dali neki konkretan odgovor na pitanje tko je i kako napao sustav, odnosno kako su se dijelovi sustava ponovno vratili u funkciju. Ako je Garmin zaista platio otkupninu ili dio otkupnine, to je pokazatelj koliko vrijede informacije korisnika – i koliku moć imaju hakeri koji znaju što rade. Srećom, čini se kako su danas stvari u normali – te Garmin može nastaviti funkcionirati s novim sigurnosnim zakrpama svojeg sustava.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here