Kad se sjetimo prije desetak godina informacije o najnovijim iPhoneima, iPadima, Apple Watch-evima ili Mac-ovima su bile lako dostupne i tjednima prije službenog predstavljanja. Apple nije imao puno sreće u zaštiti svojih poslovnih tajni u posljednjih nekoliko godina, no prema novom izvješću The Informationa to bi se sada moglo promijeniti, jer tvrtka pojačava sigurnost u svojim tvornicama u pokušaju da se zaustavi curenje informacija.

Portal “The Information” je objavio da su prošli tjedan od Applea pribavili interni dokument u kojem se nalaze navedene promjene koje se uvode u tvorničke sigurnosne smjernice za svakog proizvodnog partnera. U dokumentu se navodno kaže da, iako ti partneri više ne mogu prikupljati biometrijske podatke poput otisaka prstiju ili skeniranja lica od zaposlenika Applea, ovo novo pravilo se ne odnosi se na radnike u tvornici. Kao što The Information napominje, čini se da je to u suprotnosti s Appleovom politikom o ljudskim pravima, koja navodno uključuje “i poslovne partnere i ljude na svim razinama njegovog opskrbnog lanca”.

Ovo je jedna od mnogih promjena koje Apple uvodi, kako bi suzbili sve veće curenje informacija, a koje je mučilo tvrtku posljednjih godina. Na primjer, dobavljači partneri sada moraju provoditi kriminalne provjere svojih radnika na montažnoj traci koji su u kontaktu s bilo kojim neobjavljenim Appleovim hardverom. Onima za koje se utvrdi da imaju kaznenu evidenciju od prije, zabranit će se ulazak u područja u tvornici u kojima se sastavljaju neobjavljeni uređaji.

Apple također nadograđuje računalne sustave u svojim tvornicama kako bi bliže pratio koliko je vremena proizvod trebao biti na jednoj stanici prije nego što se prebaci na sljedeću. Ako neka važna komponenta predugo “stoji” na jednom mjestu, oglasit će se alarmi kako bi rukovoditelji mogli biti obaviješteni o kašnjenju i provjeriti u čemu je problem.

Uz to, tvornički će stražari morati voditi detaljne zapisnike kretanja radnika koji nose osjetljive dijelove s jednog područja na drugo, posjetitelji moraju predočiti službene osobne iskaznice za ulazak u tvornicu, sigurnosne kamere moraju snimiti sve četiri strane transportna vozila koja uđu na teren, a svi videozapisi koji “prikazuju uništavanje prototipova i neispravnih dijelova” morat će se čuvati najmanje 180 dana.

Apple zasigurno ima puno pravo raditi ono što smatra potrebnim za zaštitu svog intelektualnog vlasništva, ali neke stvari djeluju malo pretjerano, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko je tvrtka glasno govorila o zaštiti privatnosti potrošača, posebice posljednjih mjeseci.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here