Umjetna inteligencija trebala bi u budućnosti jako oplemeniti naše živote, jer bi nas trebala riješiti nekih briga i zadataka na koje smo navikli u našoj svakodnevici. Zanimljivo, mnogi korisnici ne znaju kako je umjetna inteligencija u nekom obliku implementirana u njihove moderne pametne telefone pa je zapravo svakodnevno koriste. No, u tom se slučaju radi tek o rubnim mogućnostima umjetne inteligencije, a pravu svoju moć trebala bi tek pokazati u budućnosti.

No, razvojem umjetne inteligencije nisu svi zadovoljni. Dapače, puno je velikih zagovornika teorije kako će nas umjetne inteligencija stajati kvalitete života, a po nekima i života. Naime, razvoj robota koji će biti pametni poput nas rezultirat će možda konkurentnim ponašanjem, a svi znamo da su roboti puno sposobniji obavljati neke repetitivne zadatke. Dio ljudi zabrinut je i za moguće posljedice urote robota protiv nas, što iako se čini dramatičan moment – jednom u budućnosti možda bi se i mogao dogoditi.

Kako bi spriječili da umjetna inteligencija u skoroj ili daljnjoj budućnosti počne ubijati ljude pokrenuta je rasprava u Europskom Parlamentu. Rasprava je rezultirala donošenjem rezolucije u kojoj se predlaže da se zabrani bilo kakvo uplitanje umjetne inteligencije u ratovanje, odnosno želi se spriječiti da umjetna inteligencija počne ubijati ljude. Danas su vojske opremljene naprednim dronovima i razno raznom tehnologijom koja je već na tragu toga pa je sada krajnje vrijeme da se tome stane na kraj.

Europska Unija želi spriječiti da umjetna inteligencija na bilo koji način bude povezana s oružjem. Takvo razmišljanje žele primijeniti na cjelokupni svijet pa će uskoro svoju rezoluciji predstaviti na sastanku UN-a, kako bi zajedno razmotrili i postigli dogovor. Ovo je možda jedna od ključnih stavki koja će, nadamo se, biti donesena u skoroj budućnosti, a vezana je uz umjetnu inteligenciju. Naime, važno je napraviti pravila kojih će se umjetna inteligencija držati, jer u protivnom bismo mogli prekasno shvatiti što smo zapravo učinili svijetu, ali i sebi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here