I dok američka vlada navodno pregovara u vezi toga hoće li ili neće koristiti osobne podatke korisnika Googleovih i Facebook usluga, čini se da Europska Unija ne želi gubiti vrijeme. EU želi koristiti podatke pružatelja telekomunikacijskih usluga za navodno praćenje stanja korona virusa.

Nakon rasprave koja se vodila između Europske komisije i osam velikih pružatelja telekomunikacijskih usluga, donesena je odluka: svi pružatelji obavezni su komisiji dostavljati sve podatke svojih korisnika. Navodno će se ti podaci koristiti kako bi se pratili širenje korona virusa i ne bi li se nekako na taj način stalo na kraj širenju.

gdpr

Odluka koju je donijela Europska komisija poprilično je kontroverzna

Sve u svemu, radi se o poprilično kontroverznoj odluci, budući da se njome odstupa od jednog od glavnih pravila Opće uredbe o zaštiti podataka (ili ” European General Data Protection Regulation”, kraće GDPR) na teritoriju Europske Unije.

Pravilo uredbe kaže: „Osim ako subjekt dragovoljno pristane na pružanje i obradu podataka za svrhu koju odrede tijela EU, osobni podaci ne smiju se obrađivati niti dostavljati tijelima EU, osim ako ne postoji barem jedna legalna podloga za ovakav postupak“. No, postoje neke iznimke od ovog pravila. Jedna od tih iznimki pokriva i trenutnu zdravstvenu krizu koja vlada u svijetu i na koju se Komisija željela pozvati.

Članak 6e kaže kako se osobni podaci korisnika ipak smiju koristiti, no samo ako je to za svrhu obavljanja zadataka radi zaštite javnih interesa ili u interesu vlasti. Iz Europske komisije javljaju kako će svi podaci koji se budu prikupljali biti u cijelosti anonimni te da će biti obrisani nakon što pandemija prođe.

No hoće li? Neki u to sumnjaju. Jedan od njih je i čelnik EDPS-a, Wojciech Wiewiórowski, koji izražava svoju sumnju u vezi prikupljanja podataka korisnika. On je u svome pismu, poslanom Komisiji, izrazio sumnje i objasnio kako jednom podaci koji se objave i prikupe, ostavljaju trajni trag i da ih je gotovo nemoguće obrisati. No iz Komisije obećavaju kako će se svi podaci korisnika, koji se budu prikupljali u svrhu praćenja stanja korona virusa, obrisati odmah nakon što virus bude uništen, a cjepivo podijeljeno zainteresiranim državama svijeta.

 

Nakon ograničavanja kretanja, skupljanje podataka korisnika

Najnovija događanja vezana uz korona virus dovela su do mnogih promjena u svijetu. Granice mnogih država sada su zatvorene, stanovništvo je stavljeno u raznorazne karantene i samoizolacije, ne bi li se stalo na kraj širenju bolesti. Kako će se sve ovo točno odraditi na stanje na svjetskom tržištu, zasad se još ne može sa sigurnošću reći.

No ono što se može reći jest da je idući korak prikupljanje podataka korisnika telekomunikacijskih usluga. Kada bi se točno prikupljanje tih podataka trebalo početi odvijati i na koji način, hoćemo li mi kao korisnici o tome biti obaviješteni (ili će se naši podaci jednostavno prikupljati bez našeg znanja), zasad nije poznato. Je li ovo zaista jedan od načina sprječavanja širenja korona virusa ili je stvar u nečem drugome, vjerujemo da ćemo vidjeti kroz određeno vrijeme.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here