Elon Musk ponovno zaokuplja pažnju medija s izjavom kako će humanoidni robot pod nazivom Tesla Bot biti predstavljen javnosti već za godinu dana. Mnogo se priča o funkcijama tog robota i mnogi detalji o njemu zvuče zaista impresivno, no ovakva bombastična najava uslijedila je ubrzo nakon Muskova priznanja kako beta verzija Teslinog „full self-driving“ (FSD) sustava „zapravo nije dobra“.

Muskove najave o izlasku FSD 9.2 beta verzije u nekoliko su navrata obećavale javnosti kako se radi o kompletiranom softveru koji izlazi na tržište. Kad je izlazak na tržište odgođen, govorilo se samo o plasiranju testne beta verzije, no i to sad očito neće biti provedeno zbog poteškoća.

Iako Musk sa svojim suradnicima zaista pomiče granice nekoliko industrija, poneke njegove izjave obećavaju revolucionarne trenutke. Za javnost Muskova obećanja sve više postaju predmeti rasprave jer njihova neispunjenja akumuliraju dozu skepse i postavlja se pitanje treba li sve njegove najave uzimati za ozbiljno.

Elon Musk Tesla

Prisjetimo se nekih Muskovih najava i koji su bili njihovi rezultati.

Musk je 2014. godine predvidio kako će samovozeći sustavi toliko biti unaprijeđeni do 2020. godine da će svi moći „doslovno ući u automobil, odspavati i probuditi se na željenoj destinaciji“. Sedam godina kasnije jasno je vidljivo koliki je napredak u tom polju postigla tvrtka Tesla, ali čini se kako bi s današnjom razinom autonomnosti vozila spavanje tijekom vožnje mogla biti kobna pogreška svakog vozača. Musk je obećavao visoku razinu 5 autonomnosti vozila do kraja 2021. godine, no ishod je upravo onaj koji smo već prethodno spomenuli – FSD 9.2 beta verzija „zapravo nije dobra“.

Kraj 2020. godine bio je krajnji rok za isporuku robotaksija tj. otprilike milijun njihovih primjeraka koji su trebali preplaviti ulice gradova. Musk je rok postavio tijekom 2019., pritom navodeći kako često nije s obećanjima unutar postavljenih granica, ali potvrdio je najavu. Nažalost, robotaksiji su trenutno daleko od široke primjene na gradskim cestama.

Space X je kao tvrtka osnovana 2002. i predstavlja Muskov veliki uspjeh. Tvrtka je 2008. ostvarila svoj prvi odlazak u Zemljinu orbitu, napravila je sjajna istraživanja i inovacije kod prakticiranja slijetanja i ponovne uporabe raketa, lansirala je Falcon Heavy kao najmoćniji raketni sustav na svijetu i izvršila prebacivanje astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju u potpuno novom i drugačijem prijevoznom sredstvu. Svi uspjesi tvrtke zaista su unaprijedili svemirsku industriju, no Muskova obećanja o odlasku na Mars stalno imaju produženja rokova.

Musk se najprije nadao da bi se to moglo dogoditi do 2010. Poslije toga je isto najavio za 2018. pa 2022. godinu i sada je novi rok 2024. godina.

Trenutni fokus je ipak maknut s Marsa jer se radi na projektu slanja astronauta na Mjesec, što je i bivši američki predsjednik Donald Trump istaknuo kao cilj NASA-e do 2024. godine. Muskov Space X radi na razvoju svemirskog broda Starship za misiju na Mjesec i Musk je 2019. napravio predviđanje. Najavio je kako će astronauti biti na Mjesecu do 2023. godine, no Starship zasad nije ispunio ni jedan od prvih ciljeva što je bio pokusni let u Zemljinu orbitu u srpnju ove godine.

elon musk inovacije

Muskovi projekti u pozadini također su imali neke najave koje zasad nisu ispunjene.

Hyperloop, iznimno brzo jednotračno transportno sredstvo u vakuumskoj cijevi bilo je najavljeno 2013. godine kao pozadinski projekt. Razne su zamisli cirkulirale o implementaciji Hyperloopa, kasnije poznatog pod imenom Loop, no u središtu Space X-a danas se može vidjeti samo par tunela u kojima se transportno sredstvo još uvijek testira.

Još jedan pozadinski projekt je i Neuralink, uređaj koji bi nakon ugradnje operacijom trebao biti spona između ljudskog mozga i umjetne inteligencije preko računalnog sučelja. Musk je ovaj projekt vidio kao novi smjer za razvoj umjetne inteligencije i 2019. najavio je kako će Neuralink biti ugrađen prvom pacijentu do kraja godine. Zasad se ništa od toga nije dogodilo.

Može se zaključiti kako Muskove tvrtke, a tu se prvenstveno misli na Teslu i Space X, zaista rade revolucionarne stvari s velikim uspjehom. Isto dokazuje činjenica da je početkom godine Tesla prešla tržišnu vrijednost od 800 milijardi dolara.

Muskova obećanja možemo shvatiti kako želimo.

U mnogim situacijama ne daju točne informacije te rokovi koji su u njima iskomunicirani često su daleko od stvarnog završetka projekta pa mogu vrlo lako biti kritizirana i prikazana kao oblik manipulacije javnosti.

Muskova obećanja, s druge strane, mnogi će drugačije gledati i jednostavno izdvojiti kako  sama drskost i znanje koji su potrebni kako bi se ušlo u rad s tehnologijama budućnosti pronalaze nova rješenja za izazove s kojima se rijetki mogu uspješno suočiti.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here