Priče o štetnom utjecaju pametnih telefona na ljudsko zdravlje već su nekoliko puta dolazile u središte pozornosti javnosti. No, iako bi se često došlo do zaključka da telefoni štete našem organizmu, mi ih i dalje koristimo u velikoj mjeri. Dapače, koristimo ih više i učestalije nego ikada do sada.

Ovih se dana u javnosti pojavila nova informacija o štetnosti pametnih telefona, koja je temeljena na istraživanjima koja su do sada bila vrlo vješto skrivana. Laboratorijski eksperimenti koji su napravljeni još prošlog desetljeća, do sada nisi ugledali javnosti. Mnogi smatraju kako su namjerno zataškani, dok se drugi zalažu za teoriju kako bi bilo glupo uznemirivati ljude na neutemeljenim istraživanjima. Bilo kako bilo, profesor s Berkeleya Joel Moskowitz uspio se izboriti da rezultati utjecaja pametnih telefona na ljudski organizam napokon dođu u javnost.

Na temelju tih istraživanja zaključeno je kako zračenje mobitela itekako ima utjecaj na ljudsko zdravlje i kako može biti povezano s nastankom tumora kod ljudi. Zbog tih je činjenica javno zdravstvo Kalifornije izdalo naputak u kojem javnost obavještavaju kada je pametno, a kada nije koristiti pametni telefon. Prije svega, preporuka je da se pametni telefon koristi u što manjoj mjeri i da se izbjegava kada njegovo korištenje nije nužno. No, i sami znamo da naše pametne telefone nosimo svugdje i da bez njih teško možemo zamisliti svakodnevicu. Stoga, donijeli su i preporuke u kojim situacijama je pametno izbjegavati upotrebu pametnog telefona.

Preporuka je da pametne telefone umjesto u džepovima, nosimo u torbama ili ruksacima. Nadalje, pametno je smanjiti korištenje telefona prilikom slabog signala i za vrijeme vožnje u automobilu. U oba slučaja, telefon povećava svoje zračenje, kako bi osigurao što bolju uslugu svojem korisniku. Ono što nije pametno i što treba izbjegavati je spavanje s telefonom uz glavu, jer dugoročno korištenje telefona ima utjecaj na naše zdravlje. Također, preporučuje se izbjegavanje streamanja audio i video materijala, kao i preuzimanje sadržaja velikog kapaciteta.


Nadodali su još kako je zračenje štetnije kod male djece i kako djeci ne bi trebali davati telefone na korištenje. Osim što zračenje može uzrokovati tumor, može također smanjiti koncentraciju, remetiti funkciju mozga (npr. ne možemo kvalitetno učiti), utjecati negativno na pamćenje, ali i smanjiti plodnost zbog utjecaja na spermije. Sve u svemu, puno je negativnih posljedica koje zračenje telefona može donijeti ljudskom organizmu. Vrijeme je da se zapitate, da li možete odvojiti se barem na nekoliko sati od pametnog telefona i pružiti sebi zdraviji i kvalitetniji život?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here