Registracijske pločice na automobilima nisu previše zanimljive niti se njihov koncept mijenjao već 100+ godina. No, što ako ih možemo učiniti zanimljivima? Što ako ih možemo pretvoriti u “smart plates” (engl. plate = pločica)? Onda se priča malo mijenja, zar ne?

Već par godina se priča o tome da će se početi razvijati i koristiti pametne, odnosno digitalne registracijske pločice, a izgleda da ljudi u Dubaiju više ne žele čekati pravo vrijeme, nego kreću u testiranje istih. Dotične pločice će na sebi imati display na kojem će biti prikazana registracijska pločica (i možda neke dodatne informacije), GPS i odašiljače.

To znači da će vozači koji imaju ove pločice slati svoju GPS poziciju gdje se nalaze, te kojom brzinom se kreću (op.a iako je mjerenje brzine preko GPS-a može biti jako nepravilno i neprecizno). Ako zapnu u gužvi, tada će nadređene službe moći reagirati i rasteretiti promet alternativnim pravcima.

Također, ako osoba s takvom pločicom doživi nesreću, istog trenutka će biti obaviještene hitna služba i policija koja će dobiti informaciju da se dogodila nesreća te točnu lokaciju nesreće jer tablica u sebi ima GPS. Iako je ovo super, postoji bojazan da će se preko GPS-a u svakom trenutku moći pratiti osobe koje će istu i koristiti. Pitanje je samo hoće li se to raditi ili ne, no cijeli koncept je izuzetno zanimljiv.


Nadalje, servisi i usluge kao što su tehnički pregled, registracija, prolasci kroz naplatne kućice i slično će se automatski naplaćivati vlasnicima pametnih registracijskih pločica pa će one poslužiti i kao sredstvo ubrzanja prometa jer se ništa neće raditi manualno nego automatski.

Kao što mi imamo ENC za brzo prolaženje naplatnih kućica, tako će oni imati svoj sustav ugrađen u pločice. Naravno, ovo je tek početak jer preko pločice možete još hrpu stvari napraviti i dobiti informacije koje su vam potrebne. Da ne govorimo da će lopovi koji ukradu auto s digitalnim pločicama, a to ne znaju, vrlo lako biti uhvaćeni.

Sve u svemu, ostaje vidjeti kako će proći testiranje u Dubaiju, a nakon toga bi se moglo nastaviti i u drugim gradovima diljem svijeta. Nadamo se da će jednog dana i Hrvatska biti dio tog programa. Napomenimo samo još da je prvi zakon o ovakvim pločicama donijela Kalifornija 2013. godine koja također počinje testirati ovakve pločice.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here