Velike IT kompanije masovno rade na razvoju tehnologija za koje smatraju kako imaju veliki potencijal da postanu hit u budućnosti. Među svim tim naprednim tehnologijama, posljednjih se mjeseci sve češće spominje i tehnologija prepoznavanja lica. Iako se ne radi o nekom inovativnom konceptu, ova je tehnologija sve zastupljenija i sve se više koristi od strane državnih tijela.

Ovdje u prvom planu svakako mislimo na policiju, koja je primjerice u Kini uvela pametne naočale kojima policija na ulici može prepoznati tko sve šeće ulicom. No, nije samo Kina predvodnica takvog pokreta, jer se i sve više drugih zemalja zanima za uvođenje takve tehnologije u široku upotrebu.

Ovih se dana na udaru medija i raznih udruga našao Amazon, koji već neko vrijeme razvija svoj sustav prepoznavanja lica, koji nosi naziv Rekognition. Naime, ova se popularna kompanija pohvalila kako je uspjela unaprijediti sustav i napraviti ga 25 posto točnijim u odnosu na prethodnu verziju.

Tim su informacijama uzburkali javnost jer se ponovno otvorilo pitanje gdje će taj sustav završiti i šteti li privatnost ljudi. Udruge koje brinu za zaštitu privatnosti podataka pokrenule su inicijativu u kojoj traže da se korištenje ovog sustava ograniči i da Amazon pažljivo bira gdje će i s kime dijeliti funkcionalnosti ovog sustava.


Na apel udruga nadovezali su se i dioničari Amazona koji su čelnicima kompanije dali do znanja da ne žele da ovaj sustav prepoznavanja lica završi u rukama policije. Brine ih naime to što bi se širenjem ovog sustava stvorio jedan veliki informacijski sustav s ogromnim brojem podataka o ljudima diljem zemlje. Pitanje je kako taj sustav pravilno zaštiti i kako spriječiti da upadne u ruke krivim ljudima. S druge strane, postavljaju pitanje da li je takav sustav uopće potreban i kome je cilj prepoznavati ljude na temelju lica.

Dosadašnji sustavi prepoznavanja lica u praksi se nisu pokazali iznimno točnima pa je pitanje kako će teći daljnji razvoj ove tehnologije. Bez obzira na sve, mnogi se s pravom pitaju kome uopće treba takva tehnologija i hoće li se koristiti u ispravne svrhe?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here