Australski grad Melbourne će u veljači 2018. biti poprište tehnološkog festivala Pause Fest, čija ideja proteklih dana krasi naslovnice velikih portala. Naime, organizatori događaja odabrali su deset dobrovoljaca kojima će usaditi mikročipove, kako bi pratili njihove aktivnosti tijekom tih pet dana.

Pause Fest okuplja tehno entuzijaste iz cijelog svijeta

Usađivanje mikročipova neće boljeti više od vađenja krvi ili piercinga, a tehnologija NFC kojom su opremljeni nalazi se u gotovo svim pametnim telefonima. Čipovi veličine zrna riže omogućuju bežićan prijenos podataka na malim udaljenostima, pa će izabrani volonteri obavljati brojne programirane funkcije u sklopu festivala. Otključavanje volonterskih prostorija, teretana, radnih mjesta i osiguravanje karata za javni prijevoz; sve će to raditi dobrovoljci pomoću usađenih čipova.


Malen mikročip koji obavlja puno zadataka, a predstavljaju ga kao novu razinu sigurnosti

Kako bi stekli naviku obavljanja poslova uz pomoć male pločice postavljene ispod kože, volonteri su se već sada podvrgli „operaciji“ te svakodnevno obavljaju navedene zadatke. Autorica projekta je Kayla Heffernan, stručnjakinja koja piše doktorski rad o primjeni usadive tehnologije.

Dobrovoljci će na jednom od predavanja tijekom festivala moći prezentirati svoja iskustva, a Kayla, koja i sama ima već dva usađena mikročipa, predstavit će rezultate istraživanja. Iako će čipiranje u ovom slučaju omogućiti lakšu i efikasniju organizaciju događaja, postavlja se pitanje hoće li čipovi uskoro postati naša svakodnevnica. A predviđanja brojnih stručnjaka ne mogu nam se svidjeti…

Jedinstvenu najavu festivala pogledajte ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here