Europska Unija polako se priprema za uvođenje GDPR-a, odnosno uredbe o zaštiti osobnih podataka korisnika. Radi se o uredbi koja je već do sada podigla dosta prašine, a trebala bi zamijeniti sve postojeće zakone o zaštiti osobnih podataka na internetu. Projekt je to Europske Unije koji će donijeti mnoštvo promjena u online svijet, a na snagu će stupiti 25. svibnja ove godine. Kako se taj rok bliži sve se više priča o samoj uredbi, ali i o njenoj implementaciji u online svijet.

Ovih dana izneseni su zanimljivi podaci o tome koliko smo zapravo izloženi raznim napadima kada smo na internetu. Mnoštvo nas internet danas uzima zdravo za gotovo, a pri tome se ne zamaramo činjenicom da velike kompanije prate svaki naš korak i da se naši osobni podaci povlače svuda po internetu.

Nažalost, zloupotrebu podataka dio je ljudi već osjetio na svojoj koži i jasno je kako se tako nečemu mora stati na kraj (ili barem umanjiti). Pod posebnom opasnosti u online svijetu su djeca koja još manje razumiju koje im sve opasnosti prijete u online svijetu. Istraživanja su pokazala da je svako peto dijete izloženo neželjenim seksualnim ponudama putem interneta.

Dakle, u našoj se okolini krije mnoštvo djece koja su bila svojevrsna žrtva online napasnika. Ipak, čini se da to previše ne uznemiruje roditelje, jer se pokazalo kako čak 50 posto roditelja vjeruje svojim klincima i uopće ne provjeravaju što im djeca rade na internetu. S druge strane, podaci pokazuju kako velikih 70 posto klinaca skriva svoje online aktivnosti od svojih roditelja, što sve skupa dovodi u jednu zbunjujuću situaciju.


Bilo kako bilo Europska Unija ustrajna je u tome da zloupotrebi podataka na internetu stane na kraj. Time će se nastojati bolje zaštiti prava samih korisnika, ali ujedno i regulirati jedan online sustav koji je do sada funkcionirao pomalo raspušteno. Jasno, ovakva nova pravila neće mnogima ‘sjesti’, jer će morati investirati mnoštvo resursa kako bi se uskladili s novim pravilima. U protivnom slijede velike novčane kazne pa će vrlo vjerojatno velika većina poraditi na tome da svoje poslovanje usklade s novim odredbama EU.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here