Iako nam GDPR tek stiže, činjenica je da su se mnogi korisnici borili za svoje osobne podatke i već godinama prije nego što se razmišljalo o ovakvoj regulativi. Činjenica koja ide u taj prilog je tužba koja je podignuta protiv Google-a, a koja repove vuče još tamo iz 2011. godine. Naime, prema navodima osoba koje su tužile Google, ova je velika komapnija tada pratila ponašanje korisnika unutar preglednika Safari, služeći se pri tome metodama koje su bile zabranjene, a sve kako bi došli do podataka korisnika koje mogu iskoristiti u marketinške svrhe.

Cijela se priče odvijala između kolovoza 2011. godine i veljače 2012. godine u Velikoj Britaniji. U tom je razdoblju Google navodno koristio neke nepoželjno metode sakupljanja podataka, za što su mnogi korisnici iPhone telefona podigli tužbu protiv ove velike kompanije. No, ubrzo se shvatilo kako su te pojedinačne tužbe neefikasne pa su se korisnici udružili i plasirali jednu veliku tužbu koja bi mogla nanijeti ogromnu štetu Google-u.

Pokretnu je inicijativa Google You Owe Us koja je nastojala skupiti sve korisnike pametnih telefona koji su bili oštećeni od strane Google-a. U tom naumu su i uspjeli i sada traže nešto malo manje od 1000 dolara odštete po korisniku. Iako se to ne čini puno, potrebno je spomenuti kako je u taj problem, odnosno potencijalnu odštetu uključeno čak 4,4 milijuna korisnika. Dakle, kada sve zbrojimo dolazio do brojke od 4,3 milijardi dolara, koje bi Google u slučaju gubitka na sudu trebao isplatiti oštećenim korisnicima.

Dakako, Google se protiv ove tužbe već požalio na sudu i donijeli su dokumentaciju koja pokazuje kako nisu krivi za probleme koji su zadesili korisnike. No, iako je obrana napravila prvi korak, mnogi smatraju kako se Google ipak okoristio podacima i kako je u krajnjoj liniji kriv za propust. Bilo kako bilo, u slučaju da Google izgubi ovu borbu na sudu, mogao bi snositi velike posljedice koje će u nekoj mjeri uzdrmati poslovanje ove velike kompanije.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here