Svi se sjećamo ovogodišnje sezone Igre prijestolja jer, osim što je bila najkraća u povijest emitiranja, neke epizode su procurile na Internet prije nego li su bile emitirane na HBO-u. Za to je (navodno) kriv Behzad Mesri, bivši Iranski vojni haker koji je tražio 6 milijuna dolara u Bitcoinima kako ne bi pustio epizode u javnost. No, uhićen je, te su Američke institucije poručile da za njega “zima tek dolazi”, referencirajući se na seriju.

U drugoj polovici srpnja, mediji su prenijeli vijest da je medijski gigant HBO hakiran i da su ukradene određene informacije s njihovih servera. Tada neslužbene informacije su govorile da se radi o krađi četvrte epizode GoT-a, plus epizode serija Ballers, Barry, Insecure i Room 104.
Ubrzo nakon toga mnogim stranim novinarima dolazi email u kojem se najavljuje da slijedi “curenje serija” u javnost i da je riječ o Igri prijestolja. Nije se znalo od kuda dolazi mail niti tko stoji iza njega. No, u korespondenciji se osoba jasno hvali da je ušla na HBO-ovu internu mrežu, te dobila pristup tajnim podacima, emailovima, tehničkoj platformi itd.

Ubrzo nakon toga je čelni čovjek HBO-a – Richard Plepler – potvrdio te glasine, te objavio svim zaposlenicima da je došlo do sigurnosnog incidenta gdje su određene informacije ukradene. Naravno, provodili su oni interne istrage, tražili krivca i pravdali se medijima da su se našli u neugodnoj situaciji. Standardna procedura kad god se dogodi ovakva situacija.No, problem počinje sredinom kolovoza, par dana prije emitiranja službene epizode Igre prijestolja. Na Internet je procurila, odnosno objavljena je ukradena epizoda. Kako to obično biva, svi su skidali epizodu preko torrenta, a HBO je šutio i pravio se da se ništa ne događa. Točnije, nisu imali nikakvog izbora nego prijeći preko toga i nadati se da će serija ostati gledana kao i do sada. Tu treba napomenuti da je GoT jedna od najviše ilegalno skidanih serija, a s druge strane jedna od najgledanijih serija na HBO-u. Što ju ljudi više skidaju, to oni više zarađuju. Paradoksalno, ali tako je.

No, vratimo se na događaje koji su uslijedili. Vrlo brzo FBI izdaje priopćenje u kojem kaže da je 29-godišnji Behzad Mesri optužen i da ga se tereti za krađu podataka, nanošenje štete HBO-u, neovlašteni pristup informacijskim sustavima i sve što ide uz to. Naravno, spominju i njegovu nacionalnost, te posao koji je prije radio – hakirao IS-ove za Iransku vojsku. Pokušava ga se u javnosti ocrniti kao najvećeg kriminalca. Ne opravdavamo njegove postupke, nego nas smeta preveliko podizanje prašine oko jednog hakerskog napada. Bilo je mnogo gorih napada koji su pometeni pod tepih.


Mesri je navodno u svom životu radio za Iransku vojsku te je pri tome hakirao informacijske sustave “neprijateljskih” država, softver koji pokreće nuklearke, Izraelsku državnu infrastrukturu… Navodno je bio i član Turske hakerske skupine koja je hakirala na stotine web stranica i baza podataka. U tim krugovima je znan kao “Skote Vahshat”.

Za to neće odgovarati, no za hakiranje američke kompanije HBO – bi mogao. Optužen je za tzv. “wire fraud”, odnosno prevaru putem Interneta (žice) za što je kazna 20 godina zatvora, kompjutersko hakiranje (5 godina), 3 kazne za prijetnju i odavanje tajnih informacija (svaka je 5 godina), kaznu za presretanje komunikacije (2 godine), dok kršenje autorskih prava i slično nije uopće spomenuto. U biti trebao bi dobiti 40-ak godina zatvora što predviđa Američki pravosudni sustav.Ostaje ipak pitanje hoće li Mesri ikada doći u ruke Američkom pravosuđu. Vrlo vjerojatno neće jer ne postoji zakonska regulativa koja bi natjerala Iran da izruči Mesrija Americi, niti će im to biti prva stvar na pameti. Po svemu sudeći, ova priča će imati očekivani završetak – Mesri će biti slobodan čovjek, Amerika će tražiti pravdu, a mi smo ljetos par dana ranije pogledali četvrtu epizodu naše omiljene serije.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here