Apple Watch spasio je život 67-godišnjem Toralvu Østvangu. Norvežanin se onesvijestio u svojoj kupaonici, a pametni sat, koji ima opciju prepoznavanja padova korisnika, automatski je obavijestio hitnu službu, spriječivši potencijalnu tragediju.

Appleov sat već se nekoliko puta pokazao presudnim u kritičnim situacijama. Opcije praćenja otkucaja srca i EKG-a spašavale su zdravlje i živote korisnika tako što su ih upozoravale na probleme s radom srca koji mogu biti smrtonosni. Uvidjevši kako su mogućnosti Watcha iznimno korisne, iz Cookove su tvrtke predstavili još jednu zanimljivu opciju namijenjenu prvenstveno starijim ljudima.

Apple Watch spašava živote

Prepoznavanje padova automatski je omogućeno osobama starijim od 65 godina, dok je mlađi korisnici mogu sami uključiti. Pametni sat zapravo, zahvaljujući senzorima i tehnologiji, može prepoznati da je osoba pala, nakon čega će provjeriti je li s njom sve u redu. Ako osoba ne odgovori na signal kojeg joj je poslao sat unutar jedne minute, Apple Watch obavještava hitnu pomoć i šalje im lokaciju korisnika.

Østvang je upravo tako spašen – nakon što je pao u nesvijest, opcija prepoznavanja padova se uključila i sat je pozvao hitnu. Pronašli su ga krvava i onesviještena na podu kupaonice te ga pravodobnom reakcijom adekvatno zbrinuli.

„Moglo je puno gore završiti. Što bi se dogodilo da nije nosio pametni sat? Bio je to ozbiljan pad, vjerojatno mu je spasio život”, rekla je Østvangova kćer norveškim medijima.


Apple Watch je i prošle godine imao ozbiljnu intervenciju na Skandinavskom poluotoku. Jedan je Šveđanin doživio tešku ozljedu leđa, a sat je javio hitnoj i spasio ga.

U sličnoj se situaciji prošlog mjeseca našao jedan Amerikanac. Za kraj pogledajte što se dogodilo:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here