„Rođena“ u Japanu, humanoidna Erica će se pojaviti u kinima u najavljivanom filmu „b“. Prvi za industriju od filmske ekipe. Dok filmska industrija nastoji nastaviti snimanje uz poštivanje svih mjera opreza, „film ima glumicu koja je imuna na Covid-19“, objavio je The Hollywood Reporter. Razlog je jednostavan, to je robot po imenu Erica. Izvorno osmišljen za predstavljanje vijesti u Japanu, humanoidni robot kojeg je zamislio robotičar Hiroshi Ishiguro sada čini svoje prve korake u svom prvom igranom filmu.

AI robot Erica

Producenti filma vrijednog 70 milijuna dolara tvrde da je to prvo film s AI „glumcem“ u glavnoj ulozi. Znanstvenofantastični film, za kojeg se procjenjuje da će koštati 70 milijuna dolara će ispričati priču znanstvenika koji podiže veo na opasnosti povezane s programom koji je stvorio radi usavršavanja ljudskog DNK. U tom bi kontekstu trebao pomoći umjetnoj inteligenciji koju je sam dizajnirao da pobjegne.

Znanstvenici su za potrebe filma morali naučiti Ericu da glumi u komediji metodama prilagođenim njenom robotskom stanju. Ispada da naučiti robota da glumi robotsku ulogu nije baš lak zadatak. „U drugim glumačkim metodama glumci za svoje uloge koriste vlastita životna iskustva“, kaže producent Sam Khoze. Međutim, Erica ga nema. Nastala je iz zraka i došla odglumiti svoju ulogu. Morali smo simulirati njezine pokrete i emocije kroz pojedinačne sesije, kontrolirati brzinu njenih pokreta, razgovarati o njenim osjećajima i nadzirati razvoj lika i govor tijela.

AI robot Erica

Za producentske kuće Bondit Capital Media, Happy Moon productions i Ten Ten Global Media koje financiraju film ovo je prvi put da je filmska industrija pozvala umjetnu inteligenciju na tako važnu ulogu. Rizična oklada kada znate da je humanoid još uvijek daleko od savršenog. Kad se 2018. godine pojavila na televiziji nije mogla pomaknuti udove i mogla je samo izgovoriti škakljive izraze.

Stoga ćemo se morati potruditi da izjednačimo ljudske glumce s robotima, poput glumice Alicie Vikander koja je osvojila ulogu Ave u filmu „Ex Machina“ (2014.), inteligenciju koja je čovjeku neumorna, ali svjesna njegovog statusa robota. Za sada redatelj filma „b“ i ljudska prateća uloga još uvijek nisu odabrani. Međutim, prve su slike snimljene u Japanu 2019. godine. Ostatak filma bi trebao biti snimljen u Europi u lipnju 2021. godine.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here