Fantastične se stvari događaju na tržištu pohrane podataka, gdje za sve manje novca dobivamo sve veći kapacitet i kvalitetniji pohranu. Tržište je u zadnjih nekoliko godina značajno napredovalo, a čini se kako smo se okrenuli i u novom smjeru gdje osobno ni nećemo trebati uređaje za pohranu podataka.

Razvijaju se sve kompleksnija i sve bolja cloud rješenja, na kojima je moguć spremati svoje osobne podatke. I dok mnogi stručnjaci rade na softverskim rješenjima kako bi korisnicima što više olakšali korištenje cloud sustava, dio stručnjaka posvećen je istraživanju onog fizičkog spremanja podataka.

IBM je kompanija koja već dugi niz godina surađuje sa Sony Storage Media Solutions, a sve u svrhu poboljšanja medija za pohranu podataka. Ovog puta tim je bio fokusiran na pohranu podataka na magnetskim trakama. Godine 2006. kapacitet pohrane na magnetskoj traci bio je svega 6.67 Gb po inču kvadratnom.

Danas je taj kapacitet zahvaljujući kvalitetnom radu znanstvenika podignut na čak 201 Gb po inču kvadratnom. Dakle, radi se o enormnom povećanju, što će omogućiti efikasnije i kvalitetnije spremanje većih količina podataka. Da bi dočarali o kakvim se brojkama radi, znanstvenici su objavili kako je na jednu kazetu koja stane u ljudski dlan, moguće pohraniti nevjerojatnih 330 TB podataka.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here