Što vam prvo padne na pamet kada se sjetite riječi bakterija? Vrlo vjerojatno ne baš neke dobre stvari, pogotovo ne nakon nedavnih događaja vezanih za coronavirus (dobro, ovdje je riječ o virusu, ali sve je to vrlo slično u svijetu bolesti). No, bakterije ne moraju nužno predstavljati nešto loše. Točnije, one mogu biti vrlo dobre i korisne (ne samo za ljudsko tijelo već i za tehnologiju).

I dok stručnjaci iz Applea užurbano i punom parom rade na osposobljavanju i osmišljavanju novih tehnologija za bežično punjenje, zahvaljujući kojima bi se uređaji trebali puniti brže i kraće, s boljim vijekom trajanja baterije, neki drugi stručnjaci otkrili su novu tehnologiju.

Točnije, najnovija otkrića stručnjaka otkrila su kako bi se pametni telefoni ubuduće mogli puniti zahvaljujući zraku u prostoriji. Uređaj pod nazivom ”Air-gen”, navodno ima sposobnost stvaranja električne energije iz isparavanja vode, uz pomoć prirodnih bjelančevina.

air_gen baterija

Novi ”Air-gen” uređaj omogućuje punjenje električnih uređaja uz pomoć vodene pare i mikroba

Inženjer elektronike i pomoćni profesor u sveučilištu u Massachusettsu, Jun Yao, izjavio je kako je glavni cilj njemu i njegovom timu stručnjaka pronaći način kako učinkovito stvoriti električnu energiju iz samog zraka. Yaou i njegovom timu pomaže i mikrobiolog i profesor Derek Lovely. Oni svi zajedno radne na osmišljavanju novog generatora električne energije, koji bi trebao raditi uz pomoć posebne bakterije.

O čemu se točnije radi? U generatoru se koristi film nanometralne ljestvice veličine oko jedne milijarde metra. Žice kreirane od bjelančevina u ”Air-gen-u” stvorene su od posebne bakterije pod nazivom ”Geobacter sulfurreducens” (zapravo radi se o mikrobu koji može stvarati električnu energiju). Stručnjaci su dosad uspjeli spojiti žice s elektrodama, nakon čega je električna energija stvorena korištenjem pare vode koja je bila prisutna u zraku.

 

Zasad su rezultati ispitivanja više nego uspješni!

Ispitivanja su više nego uspješna! Air-gen uređaj dosad je uspješno stvorio i održao voltažu od oko 0.5 volti duž filma debljine od 7 mikrometara, što daje trenutnu gustoću od oko 17 mikro-ampera po kvadratnom centimetru. Sve u svemu, Air-gen zasad može stvoriti čistu energiju, koja se može stvarati dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu. Ovo je trenutno najrevolucionarniji način korištenja nano-žica proteina za prijenos energije.

Sada, prema dosadašnjim mjerenjima i ispitivanjima, Air-gen može stvarati dovoljno električne energije za napajanje malenih elektroničkih uređaja, koji zapravo ne zahtijevaju puno električne energije kako bi mogli funkcionirati. Iako ima još puno posla, stručnjaci daju sve od sebe ne bi li u što kraćem vremenu osmislili novi, revolucionarni punjač, koji bi se mogao primjenjivati na pametne telefone.

Iduće područje ispitivanja Air-gen uređaja odnosi se na pametne satove i ”fitness” satove. Nakon toga, ako sve prođe u redu, stručnjaci će svoj trud uložiti prema povećavanju kapaciteta Air-gen uređaja, kako bi on mogao napajati jedan pametni telefon. Znači li to da bismo uskoro mogli zamijeniti klasične punjače za nove, koji bi naše pametne telefone mogli napuniti u još kraćem vremenu i koji bi ih mogli puniti cijelo vrijeme?

Postoji mogućnost, no još je prerano za govoriti kada bismo točno ovakve punjače (pod uvjetom da oni zažive) mogli vidjeti u upotrebi. Ipak, ako sve prođe u redu, za koju godinu možda više nećemo niti morati puniti naše pametne telefone; oni će se sami puniti 24/7!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here