Windows 10 pokazuje se kao kvalitetan operativni sustav kojeg su korisnici napokon zavoljeli i koji će u budućnosti zavladati računalima diljem svijeta. Nakon što su mnogi privrženici ranijim verzijama sustava imali odbojan stav prema novoj verziji Windows-a sve to polako mijenja jer Windows više ne izdaje zakrpe za starije verzije sustava. Ipak, veliki broj korisnika još uvijek je sklon nekim ranijim verzijama, posebice Windowsu 7 i (pomalo začuđujuće) Windowsu XP. Unatoč tome, Windows 10 iz mjeseca u mjesec postaje sve kvalitetniji sustava, a novosti koje dolaze s novom nadogradnjom posebno će se svidjeti korisnicima koji brinu o vlastitoj sigurnosti na internetu.

U Microsoftu su odlučili uvesti neke promjene što se tiče spajanja na internet, a jedna od važnijih jest uklanjanje podrške za spajanje na WiFi mreže koje koriste WEP zaštitu. Nekada je WEP algoritam bio vrlo važan čimbenik zaštite na WiFi mrežama, no kako su protokoli napredovali WEP je postao ‘nesiguran’ i vrijeme je da se maknemo od njega. Stoga, Windows 10 uskoro više neće podržavati WiFi mreže koje su zaštićene WEP algoritmom. Umjesto ovog starog algoritma korisnicima se preporučuje da koriste novije sustave zaštite kao što su WPA2 i WPA3. Bilo bi pametno odabrati WPA3 jer je to algoritam koji je predstavljen prošle godine i po mnogim je parametrima trenutno jedan od najsigurnijih algoritama te namjene.

Najave ove promjene stižu prilično rano, kako bi se korisnici na vrijeme mogli prilagoditi ovim promjenama. Prema nekim nagađanjima ukidanje podrške za WEP algoritam pojavit će se na jesen u nekoj od novih nadogradnji Windows sustava. Prije toga, korisnici će biti nekoliko puta upozoreni kako više neće biti moguće spajanje na WiFi koji koristi ovaj sustav zaštite. Ovakva promjena trebala bi osigurati kvalitetnije i sigurnije surfanje internetom, što je prilično važna stavka u današnjem svijetu gdje smo svi jako vezani na internet, a hakerski napadi su učestala pojava. Uglavnom, ako još koristiti WEP zaštitu na svojoj mreži, vrijeme je da se prilagodite novim trendovima kako biste mogli normalno funkcionirati krajem godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here