Postoje neke stvari kojima smo se divili na igrama kao mali i nešto o ćemo smo mogli samo sanjati. Jedna od takvih stvari je zasigurno hoverboard ili jet-pack koji nam je vrlo dobro poznat iz igara, ali do danas neka kompletna verzija nije stvorena. No danas se i u tom dijelu inovatorstva otišlo korak dalje.

Nakon neuspješnog pothvata potkraj lipnja, Franky Zapata, inovator iz Francuske, danas je uspješno preletjeo engleski kanal. Krenuo je iz Sangatte u Francuskoj te je stigao do grada Dover u Engleskoj. Vožnja je trajala sveukupno 22 minute dok je postignuta maksimalna brzina od čak 170 km/h. Zapata je rekao kako su stroj stvorili već prije 3 godine al tek je sad došao trenutak kad je sve sjelo na svoje mjesto i uspješno su preletjeli kanal. Put je proticao u 2 dijela jer je zbog goriva morao na pola puta stati i spremiti se za još 10 minuta vožnje.

Prvi pokušaj bio je neuspješan jer je Zapata prilikom sletanja na mjestu za gorivo pogrešno sletio za nekoliko centimetara i završio u moru. Odmah su objavili kako će biti još jedan pokušaj, no nešto drugačija ruta i veća platforma za gorivo.

Inovator je u naslovnicama završio u srpnju kad je na festivalu “Bastille day” u Francuskoj iznad publike doletio s oružjem i pokazao jednu od loših strana i mogućnosti njegovog proizvoda. Zanimanje Francuske vojske i obrane postoji još od prije jer je upravo Francuska vlada Zapati obezbjedila 1.3 milijuna dolara za istraživanje i napredak u ovom području i njegovom proizvodu.

Osim Zapate, sa sličnim se stvarima bavi i engleski inovator Richard Browning koji je izmislio 6 turbo mašina koje se nose na rukama i omogućuju osobi da leti kroz zrak. Ove kul stvarčice se čine jedna bolje od druge, ali šansa da i mi poletimo s nečim od ovoga vjerujemo kako nije još tako blizu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here