Tehnologija umjetne inteligencije pokazala se korisnom u mnogim različitim područjima, a sada je prepoznavanje ptica dobilo svoj A.I. tretman. Novi A.I. alat može prepoznati do 200 različitih vrsta ptica samo pregledom jedne fotografije.

Tehnologija dolazi sa Sveučilišta Duke, gdje je tim stručnjaka upotrijebio preko 11 000 fotografija za 200 vrsta ptica kako bi naučio stroj da ih prepoznaje. Uređaju s umjetnom inteligencijom su prikazane različite vrste ptica, od patke do kolibrića i uspio ih je sve prepoznati.

Tehnologija koristi i toplotnu mapu svake ptice kako bi dodatno provjerila vrstu ptice. “Prilikom provjere fotografije zagonetne ptice umjetna inteligencija izbacuje toplotne karte koje prikazuju pojedine dijelove ptice, a tada uspoređuje koji su dijelovi slike najsličniji tipičnim značajkama vrsta koje je A.I. vidjela prije.”

Istraživanje je uključilo i neke vodeće stručnjake iz područja računalne znanosti, kao i članove tima iz laboratorija za predviđanje sa sveučilišta Duke. Tim je utvrdio na kraju detaljne analize, da je strojno učenje ispravno identificiralo vrste ptica u 84% slučaja.

U osnovi, tehnologija je slična softveru za prepoznavanje lica, koji pamti lica na web stranicama društvenih mreža, kako bi predložili tagiranje istih ili kod identifikacije ljudi s nadzornih kamera. Za razliku od ostalih kontroverznih softvera za prepoznavanje lica, ova tehnologija, razvijena na sveučilištu Duke, treba bi biti transparentna u načinu na koji stroj uči značajke za prepoznavanje.

„Mi dizajniramo modele dubokog učenja koji iznose obrazloženje za svoja predviđanja, jasno govoreći zašto i kako su došli do svojih odgovora. Kad takav model pogriješi, njegova ugrađena transparentnost omogućava da se vidi zašto “, izjavljuje član tima.

Nadam se da će se ova tehnologija podignuti na višu razinu kako bi se mogla koristiti za razna druga područja, kao npr. u medicinskim svrhama, poput identificiranja kvržice na mamogramu. “To je rasuđivanje na temelju slučaja”, rekao je član tima. “Nadamo se da ćemo moći bolje objasniti liječnicima ili pacijentima zašto je neka slika klasificirana kao zloćudna ili benigna.”

U svakom slučaju umjetna inteligencija polako ali sigurno ulazi u naše živote, a svi postajemo svjesni koliki potencijal može imati za razvoj ljudske rase. Pitanje je samo u koju svrhu će biti upotrebljena.

Piše: A.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here