Mnogi su prije nekoliko godina započeli priču kako će virtualna stvarnost velikom brzinom ušetati u naše živote i pokretni jedan novi tehnološki val. No, kako vrijeme odmiče to se sve manje događa, odnosno stječemo dojam da je virtualna stvarnost još uvijek nekako izvan fokusa samih korisnika. Djelom je zato ‘zaslužna’ visoka cijena uređaja za virtualnu stvarnost, a s druge strane manjak kvalitetnog sadržaja za takve uređaje.

Bez obzira na sva događanja na tržištu, jasno je kako ova tehnologija iz mjeseca u mjesec napreduje. Najnoviji pomak je učinila finska kompanija Varjo, koja je predstavila uređaj čija će rezolucija biti na razini ljudskog oka. Ekipa iz Varjo-a osmislila je i patentirala ideju oponašanja ljudskog oka, čime su dobili realističniji prikaz na zaslonu.

Sadržaj koji je u fokusu pridobiva važnost, dok onaj izvan fokusa gubi visoki nivo kvalitete. Na taj način postigao se sjajan prikaz, koji je na razini ljudskog oka. Kada dobivenu rezoluciju usporedimo s onom Oculus Rifta, dobivamo podatak da uređaj tvrtke Varjo ima čak 70 puta veću rezoluciju.

 


 

Prema svemu sudeći Varjo će sljedeće godine na tržište plasirati sjajan uređaj, no tu kvalitetnu će biti potrebno i platiti. Ovaj bi uređaj stoga trebao u prvom planu biti namijenjen kompanijama kojima bi trebao pomoći u radu, a koje će biti spremne izdvojiti nekoliko tisuća dolara za primjerak uređaja. Rana verzija uređaja data je na testiranje poznatim tehnološkim portalima i čini se kako su rezultati zbilja fantastični kao što su iz Varjo-a najavili.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here