Mnoge tech kompanije ulažu hrpu novca u tehnologije i usavršavanje svojih proizvoda, no da li su svi ti proizvodi vrijedni novca? Naravno da nisu, iako kompanije žele da mislite da je to “next big thing” i da to morate imati. Klasičan marketing na koji nažalost mnogi nasjednu, potroše novac i onda shvate da su mogli proći mnogo jeftinije sa sličnim karakteristikama i sličnim tehnologijama. U ovom tekstu ćemo proći neke od tih tehnologija koje nisu vrijedne kupovine.

Te iste kompanije su pod konstantnim pritiskom da stalno izbacuju nove i bolje proizvode, potroše novac na R&D i očekuju povrat novca u što kraćem roku. Pa pogledajmo na što ne biste trebali bacati novac i kada biste barem dva puta trebali promisliti da li je to dobra kupovina.

 

Fensi dizajn telefona

 


Oprosti Jony Ive, ali sve te neprospavane noći i usavršavanje iPhoneovih zaobljenih rubova nisu nešto na što smo spremi potrošiti bogatstvo. Svaki iPhone je sve skuplji i skuplji (op.a. Novi iPhone bi mogao probiti “magičnu brojku” od 10.000 kuna), ali to nije nešto što biste trebali plaćati. Ogromna investicija u mobilni telefon je u pravilu loša investicija kada možete dobiti dobar telefon za 2-3 tisuće kuna- Zašto platiti 2 ili 3 puta više? Nije to samo Apple, u tu skupinu spada i Samsung i HTC i ostali koji pokušavaju prodati dizajn pod nešto što je “must have”.

 

“Ekskluzivni” naslovi video igara

 

Kada kupujete “EKSKLUZIVNI” naslov za vaši konzolu, morate biti svjesni što to znači. Microsoft i Sony su toliko zarobljeni u svojim konzolama da često zaboravljaju da postoje igre i na PC-ju. Primjera radi, možete kupiti Street Fighter V koji se prodaje kao “PS4 ekskluzivna igra”, ali svi zaboravljaju da igra nije ekskluzivna i da ju možete skinuti (kupiti) na Steamu za PC. To ćete naravno platiti više jer kupujete igru koja nije dostupna na X-Boxu, ali ju jeftino možete kupiti za PC. Nemojte plaćati nešto više samo zato što ne postoji na konkurentskoj konzoli.

 

Kamere s puno megapiksela

 

 

Jedan od načina na koji možete vidjeti ima li uređaj dobru kameru je brojanje MP? Nije to baš tako. Što je “megapiksel”? To je oznaka koliko milijuna piksela kamera može snimiti na jednoj fotografiji. 10 MP znači 10 milijuna MP-a itd. Broj piksela ne garantira dobru sliku, nego i osvjetljenje, leća, kvaliteta obrade …

Da, više MP znači veću, ali ne i bolju sliku. Da li prosječnom korisniku igra ulogu 10 ili 15 MP? Najčešće ne. Sve iznad 8-10 MP je nešto što ćete više platiti, a nećete vidjeti razliku. Neki telefoni se razlikuju u 1-2 tisuće kuna jer imaju pola inča veći ekran i 5 MP više u kameri. Da li je to vrijedno novca? Najčešće nije.

 

Ekrani smartphonea – veća gustoća piksela

 

 

Možda se mnogi čitatelji neće složiti s ovime, no gustoća piksela (pixel density) je nešto što je jako precijenjeno. Barem iznad neke točke. Mnogi se kunu da vide razliku između 450 i 550 piksela, ali ju zapravo ne vide i razlika nije drastična, kao što se često naglašava. Uzmite iPhoneovih 300 ppi-ja (ppi = pixel per inch) na Retina ekranu. To je sasvim dobro i nitko se ne žali na iste.

S druge strane imamo Samsungov Galaxy S7 koji se reklamira da ima 577 ppi-ja. To je super, ali to će vas koštati! Mi bismo radije vidjeli da se proizvođači mobitela natječu u performansama, nego u gustoći piksela i veličini ekrana.

 

Debljina uređaja u milimetrima

 

 

Sjećate li se reklame kako je Apple reklamirao da je iPad Air par milimetara tanji nego prijašnji? Radi se naravno o iPadu dvojici koji je bio tanak 0.24 inča umjesto 0.29? I cijena mu je bila takva. Nemojte nas krivo shvatiti mi smo koristili oba iPada, no tih 0.05 inča nam nisu bila baš toliko važna. Cijena jest.

Ista stvar je s mobitelima. Opet se reklamiraju kako su sve tanji i tanji, a to korisnicima i ne znači mnogo. Pogotovo kada izgube audio jack i ne mogu prikopčati slušalice jer je telefon 2 milimetra tanji i nisu u te dimenzije mogli ugurati još i spomenutu komponentu. Dva puta razmislite da li vam je važnije da imate sve potrebne komponente ili da imate par milimetara tanji mobitel.

 

Koliko RAM-a stvarno trebate?

 

 

Mnogi mobilni fanovi su bili oduševljeni kada su čuli da će OnePlus 5 doći s 8 GB RAM memorije. Mnogo je to RAM-a, iako ih većina ima dovoljnih 4 GB ili manje. Da li to znači da je OnePlus 5 najbolji mobitel na svijetu kojeg morate imate? Nije! Opet vjerujemo da se mnogi neće složiti, no više RAM-a ne znači bolji mobitel, niti ih sve možete iskoristiti.

iPhone će odlično raditi s 2 ili 3 GB RAM-a, Samsung s 4 GB, a OnePlus s 8. I to je to. Ne morate odmah skočiti i kupiti skupi mobitel samo da imate hrpu RAM-a. Vjerojatno nećete primijetiti razliku između 4, 6 ili 8 GB RAM-a. Cijenu naravno hoćete.

 

Ne treba sve biti spojeno na Internet

 

 

Nije li super što danas postoji hrpa stvari koje možete spojiti na Internet? Svi se razbacuju s terminima kao što su Smart house i Internet of Things, no d li vam je potrebno da imate mikrovalnu spojenu na Internet? Nije. Kao što ne trebate imati ni spojen termometar u kući na Internet jer ga nećete preko mreže podešavati, nego onda kada ste kod kuće.

Mnogi uređaji su postali osjetno skuplji jer se mogu spojiti na kućnu mrežu ili Internet. Ako nemate stvarno “Smart home” i ne možete cijelom kućom/stanom upravljati putem mreže, onda vam ne treba niti zaseban uređaj koji je na mreži. Jedva čekamo “smart toilet” da dođe na tržište.

 

Gamerski miševi sa svjetlećim logom

 

 

Generalno govoreći, dobar i kvalitetan dizajn periferije je nešto što se isplati kupiti ako će dugo trajati. Dobar miš i dobra tipkovnica mogu trajati 5-10 godina bez problema, Ali postoje neki uređaji koji su skupi jer imaju RGB svjetla, logo firme koja ga je napravila i slično. Takvi miševi koštaju u pravilu 200-300 kuna više od onih drugih. Ono što mi uvijek gledamo kod kupovine je ergonomija i kvaliteta, a ne estetika.

I to je pravilo za kojim se vodimo. Dobar miš ćemo rado platiti 400 kuna ako je kvalitetan, ali nećemo ga platiti 700+ kuna samo da bi svijetlio u mraku i da možemo reći da imamo RGB miša. Ne vrijedi te novce, pogotovo što vam je to svjetlo zanimljivo par dana, a nakon toga ga više i ne primjećujete.

 

8K televizori

 

 

I za kraj nam ostaju još televizori. O pikselima i veličini smo već pričali pa nećemo opet. Trenutačno su cijene u padu kada govorimo o 4K televizorima i monitorima, no na tržištu su se pojavili uređaji s duplo većom rezolucijom. Mnogo je to piksela na iste veličine televizora i monitora, no taj luksuz košta previše.

4K je mnogima previše, a 8K je “overkill”. Pitanje je hoće li te rezolucije uopće zaživjeti u bližoj budućnosti, zato budite strpljivi. Radije te novce potrošite na 4K televizor i monitor, nego na jedan uređaj s rezolucijom koja vam nije potrebna. Uostalom, niti nema sadržaja trenutačno koji može podržati toliku količinu piksela.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Komentar na piksele na televiziji su relativni. Ovisi o daljini gledanja i o sadržaju. Naravno da HRT i sl. neće izgledati bolje ali 4K i 8K hoće ako se takav sadržaj gleda s manje udaljenosti. 4K sadržaj na 80cm televiziji će izgledati odlično zbog gustoće piksela po inču. Naravno da gledati s 3.5 m tv će i 720p i 8K izgledati slično.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here