U posljednje vrijeme se na internetu počelo govoriti o nečemu što se zove eSIM. Termin eSIM je povezivan s nekim visokorazvijenim tehnološkim uređajima koje bismo trebali imati prilike koristiti u bližoj budućnosti.

O čemu se zapravo radi? Što je to eSIM kartica i po čemu je takva kartica drugačija od uobičajenih SIM kartica kakve danas poznajemo? Više o tome kao i o eventualnim prednostima i nedostacima eSIM kartica pročitajte u nastavku.

 

Što znači SIM i što je ono što se nalazi ”unutra?”

Prije nego što krenemo na objašnjavanje toga što je eSIM i u čemu je stvar s eSIM karticom bilo bi dobro da se vratimo korijenima i da objasnimo što je to uopće SIM kartica i što znači riječ ”SIM.”

SIM je naravno skraćenica koja nešto znači na engleskom jeziku. Točnije, SIM označava skraćenicu za Subscriber Identity Module (u prijevodu na hrvatski- pretplatnički identitetski modul). U osnovi radi se o malenom čipu (koliko jedna ovakva SIM kartica može biti malena uvjerili smo se nastankom Nano SIM kartica) koji unutar sebe sadrži informacije vezne uz identitet korisnika određenog broja koji je registriran unutar neke mreže pružatelja usluga.


SIM kartice su obično integrirane u UICC (ili Universal Integrated Circuit Card). Radi se o PVC karticama koje kao što nam je već poznato, na stražnjoj strani imaju metalni dio koji služi za očitavanje svih relevantnih podataka vezanih za korisnika.

Jeste li znali da su prvi UICC-ovi ili prve da tako kažem kartice, bile velike kao prosječna kreditna kartica s kojom se podiže novac? Naravno, kako je vrijeme prolazilo i kako je tehnologija napredovala tako su se i kartice, odnosno njihova veličina smanjivala.

 

ESIM card

 

SIM kartica sadrži dvadeset jedinstvenih identifikacijskih brojeva koji se zovu ICCID (ili Integrated Circuit Card Identifier). Ti brojevi se obično nalaze na prednjoj strani kartice. Razlog zbog kojeg SIM kartica sadrži identifikacijske brojeve od dvadeset znamenki jest i taj što je taj broj potreban i za prebacivanje brojeva korisnika između različitih operatora.

Osim toga, svaka SIM kartica sadrži i ISMI broj (ili International Mobile Subscriber Identity). Taj identitet koji se nalazi unutar kartice je zapravo telefonski broj korisnika, neke informacije koje su vezane uz sigurnost svakog korisnika, popis svih servisa na koje korisnik ima pravo pristupa i dva sigurnosna koda.

Prvi od tih sigurnosnih kodova je korisnikov PIN broj (ili Personal Identification Number), dok je drugi PUK broj (ili Personal Unblocking Code). Iako PUK sada nije toliko aktualan, PUK broj je u prošlosti bio itekako koristan jer je služio korisnicima u svim slučajevima kada nismo mogli otključati svoje mobitele jer smo previše puta upisali netočan PIN broj.

Iako je ovo puno skraćenica i informacija čija dubina poznavanja problematike i potrebe nikada neće trebati običnom korisniku, svi ti podaci su itekako potrebni. Bez tih podataka i brojeva ne bi bilo moguće ostvariti normalan protok informacija između pružatelja mobilnih usluga i korisnika.

Osim toga, svaka SIM kartica unutar sebe sadrži i određenu SMS memoriju. Ova SMS memorija se ne koristi unutar pametnih telefona iz praktičnih razloga (jer je nepotrebna i jer je memorija pametnih telefona drugačija i funkcionira na drugačiji način za razliku od memorije prijašnjih telefona ili takozvanih ”glupih” telefona), dok je ranije ta memorija bila korištena za potrebe snimanja osobnih kontakata i SMS poruka.

Memorija SIM kartice je standardno iznosila između 8 i 256 kilobajta, što je više nego dovoljno prostora za snimanje više od 250 kontakata na SIM karticu.

 

što je esim kartica

 

Što je to eSIM kartica?

Sada kada smo nešto rekli od tradicionalnim SIM karticama vrijeme je da prijeđemo i na objašnjavanje svega onoga što zasad znamo o novoj vrsti kartica za pametne telefone koje se zovu eSIM kartice. Prije svega, eSIM kartice je najnoviji i tehnološki najsavršeniji oblik standardne SIM kartice.

Slovo ”e” unutar imena eSIM znači na engleskom ”embedded”, što znači da je ova SIM kartica utaknuta ili umetnuta u nešto. Radi se o tome da to nij pravi čip kao takav, već se radi o integriranom čipu koji slijedi SON-8 standard izravno s uređajem. To u stvari znači da eSIM kartica neće moći biti niti maknuta niti prebacivana.

 

prednosti esim kartice

 

Koje su prednosti eSIM kartica?

Broj kontakata i način na koji će stvari funkcionirati u vezi kontakata je isti kao i kod običnih i dosadašnjih SIM kartica, s time da eSIM kartice imaju jednu veliku prednost u uspredbi s dosadašnjim karticama: korisniku više neće biti potreban neki poseban utor koji će podržavati ovakvu karticu.

Nadalje, prema onome što se zasad zna o budućnosti eSIM kartica, ovakve kartice su puno pouzdanije za korištenje od običnih SIM kartica, što znači da je gotovo nevjerojatno da će eSIM kartica uzrokovati bilo kakve kvarove.

Isto tako, s obzirom da se radi o kartici koja je puno manja od normalne SIM kartice, za njezino vađenje nećete trebati nikakvo pomagalo, a uz to ova kartica će vrlo dobro odgovarati i u pametnim satovima.

 

pixel 2

 

Koji je prvi pametni telefon koji koristi eSIM karticu?

Prema dosadašnjim informacijama prvi pametni telefon koji koristi eSIM karticu jest Googleov Pixel 2 jer taj uređaj korisnicima dopušta da sami odaberu između više pružatelja usluga. Osim toga, kartica može biti izravno aktivirana kada god se korisnik poželi prebaciti s jednog pružatelja usluga na drugi.

Ovakve kartice prilikom prvog aktiviranja omogućuju i to da Google sam aktivira svoje uređaje unutar svoje vlastite Project Fi mreže bez potrebe čekanja na to da se obična SIM kartica deaktivira i nakon toga ponovno aktivira. Zasad se eSIM kartice koriste samo u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da ćemo na njihovu upotrebu kod nas trebati pričekati.

 

Postoje li nedostaci ovakvim karticama?

Za sve one korisnike koji imaju više različitih ”pametnih” uređaja i ako svaki od tih uređaja ima svoju eSIM karticu, eSIM kartice sve ovo dodatno otežavaju, jer svaki puta kada korisnik poželi koristiti SIM karticu on će to trebati učiniti putem programa tog uređaja.

Samo vađenje eSIM kartice i stavljanje iste u drugi uređaj neće funkcionirati. Isto tako ako recimo jedan uređaj ostaje bez struje i korisnik poželi prebaciti eSIM karticu tog uređaja u prijateljev pametni telefon da nešto provjeri ili da obavi hitan poziv, eSIM kartice će to otežavati.

Naravno eSIM kartice su tek u začetku. Prvi uređaj koji ih upotrebljava je Google Pixel 2, s time da vjerujemo kako neće trebati puno vremena proći dok se eSIM kartice ne prošire i na ostale brandove pametnih uređaja.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here