Još nikada u povijesti mobilnih telefona nije bilo tako puno “hypea” oko nove tehnologije kao što je 5G. Naravno, ona još nije zaživjela, ali je sve izvjesnije da ulazimo polako u eru nove i brže bežične tehnologije.

S druge strane, čini nam se da proizvođači mobitela i teleoperateri se natječu tko će prvi ponuditi podršku za ovu tehnologiju i tko će prvi biti spreman jednom kad ta tehnologija masovno zaživi. Mobilna industrija svakako treba 5G mreže, ali ulozi su prilično visoki, što ćete vidjeti u nastavku ovog teksta.

Još otkad su se prvi mobiteli pojavili sredinom 80.-ih godina, industrija je 4 puta mijenjala bežičnu tehnologiju, odnosno 4 puta smo dobili novu generaciju mreža. Prvo su bile analogne “cigle” u 80.-ima, koje su zamijenjene u 90.-ima s 2G GSM mrežom koja je bila digitalna i nudila je internacionalne roaming servise.

Početkom ovog tisućljeća dobili smo 3G koji je ponudio mnogo bolju Internet konekciju, a završili smo s trenutačnom 4G mrežom 2010. godine koja je donijela pravo iskustvo korištenja Interneta.


5G je peta generacija mreža, no čini nam se da mnogi ne shvaćaju poantu iste. Svi govore o ogromnim brzinama i mogućnosti da HD film skinete unutar minute. Da, to je važno, ali definitivno nije jedino vrijedno spomena.

Nova generacija

Realno govoreći, nemoguće je držati ovaj tempo i svakih 10 godina lansirati novu tehnologiju na tržište. Mnogo je tu licenci koje će se morati platiti za frekvencijski spektar, mora se nadograditi mrežna infrastruktura, povećat će se troškovi održavanja, te se moraju zadržati sve starije funkcionalnosti, odnosno podrška za 2G, 3G i 4G mreže. I sve to dok se pripremate za dolazak 5G mreža.

Sigurno se pitate što je još toliko važno oko 5G mreže? Kapacitet i pokrivenost se neće odmah povećati kod dolaska 5G mreže, ali s vremenom hoće. Brzine će se penjati od 100 Mbps do 20 Gbps što je oko 1000 puta brže nego kod 4G mreže! To će naravno povećati apetit korisnika za konzumacijom online sadržaja, posebice (HD) videa.

Imajte na umu da 5G neće sam po sebi jako unaprijediti mobitele, mnogo važnije će biti što ćete doma imati brzi fiksni Internet preko FWA (eng. Fixed Wireless Access) tehnologije. Zatim dolazimo do latencije, odnosno “kašnjenja” signala. Kod 4G mreža je to oko 40 milisekundi, dok bi 5G to trebao smanjiti na 10-ak milisekundi.

Hoćete li osjetiti tu razliku? Naravno da nećete, ali bi ovo moglo biti jako korisno za one koji razvijaju VR aplikacije, samovozeće automobile i slična polja u IT-ju. Tamo par milisekundi jako puno znači. Krajnjem korisniku i ne baš.

Što je s operatorima?

Za teleoperatere će 5G donijeti hrpu benefita. Više frekvencije i nove MIMO antene će omogućiti bolju pokrivenost i veći kapacitet. Tako će korisnici imati konzistentno iskustvo korištenja, čak i u gusto naseljenim područjima.

Ne zaboravimo da će bolja pokrivenost biti krucijalna za funkcioniranje Internet of Things tehnologija, gdje će masivan broj senzora, sustava i uređaja konstantno biti spojen na Internet i dijeliti podatke.

5G će omogućiti i operaterima da ponude veći spektar usluga i da ih distribuiraju određenim tipovima korisnika na istoj mreži. I sada su to bili u mogućnosti, ali sada će to biti mnogo lakše i lakše se će upravljati istima. Time se stvara “service oriented network” koja će u budućnosti moći evoluirati i neće se za 10 godina morati mijenjati sa 6G mrežom.

Godina kada bi 5G mreža mogla zaživjeti je 2020. godina, što je godinu dana prije planiranog. Prvi formalni standardi za ovu mrežu su odobreni 2017. godine, dok će ove godine doći mobilni uređaji s podrškom za 5G mreže.

Prelazak na 5G mrežu bit će skup za sve

Prelazak na 5G mrežu, kao što smo rekli, će biti izazovno i skupo. 5G će donijeti hrpu noviteta i benefita za sve, ali to dolazi s visokom cijenom. U travnju 2018. godine, mobilni operateri u Velikoj Britaniji su potrošili oko 1.1 milijardu funti samo za licence za radio frekvencije i kako bi nadogradili svoju mrežu s infrastrukturom za 5G mrežu.

I to prije nego su uopće počeli zarađivati od iste. Pitanje je uopće koliko će im trebati da vrate tu investiciju, a kamoli da počnu zarađivati. Logično pitanje koje se nameće je kako će uopće teleoperateri zarađivati od 5G mreže?

Problem je što je 4G dovoljno dobar većini (mobilnih) korisnika. Veće brzine skidanja su im uvijek plus, no neće im biti kritične. Pogotovo za one koji mobitel koriste za pregled društvenih mreža i slanje poruka preko IM aplikacija.

Zato će teleoperateri morati napraviti nove usluge koje podržavaju 5G mrežu i naplaćivati ih korisnicima kako bi uspjeli vratiti investicije i zaraditi na istoj. Stoga je vrlo izvjesno da bi korisnici mogli plaćati korištenje 5G usluge (npr. XX kuna mjesečno). Sve u svemu, vidjet ćemo što će biti s ovime za jedno godinu do dvije.

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Kako plaćamo najskuplje tele usluge u Europi ako se uzme u obzir prosjek plaće, čisto me strah da T mobile ne propadne uvodeći 5G. Nadam se da “naši” teleoperateri (njemački i austrijski) znaju naplatiti uslugu da ne budu u minusu 😀

    Ja bih bio presretan da prošire pokrivenost 4G signalom, živim cca. 200 metara od odašiljača i ne hvatam 4G. Poslao sam upit hoće li se šta promijeniti i odgovor je da oni mnogo ulažu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here