Kako će DisplayPort 2 poboljšati Vaše video i gejming iskustvo?

DisplayPort 2 je prvo važnije ažuriranje protokola unazad nekoliko godina. Donosi nam brži prijenos podataka, povećava video rezoluciju, te donosi podršku za napredne postavke zaslona.

Dakle, što je zapravo DisplayPort 2, koji su njegove prednosti i značajke, te koje je unaprjeđenje u odnosu na DisplayPort 1.4? Nastavite čitati kako biste saznali odgovore na ova pitanja.

 

Što je DisplayPort 2?

S novim DisplayPort 2 dobivate 300-postotno povećanje u propusnosti u odnosu na prijašnje generacije DisplayPorta, omogućujući prijenos zvuka i slike putem jednog kabela s podrškom za Display Stream Compression (DSC), High Dynamic Range (HDR) i Forward Error Correction (FEC).

DisplyPort 2 sada ima značajku od 80Gbps propusnosti, dok je na prijašnjem modelu DisplayPort 1.4a propusnost bila samo 25.92Gbps. Unaprijeđena propusnost podataka omogućuje Vam prikazivanje videozapisa visoke rezolucije s prethodno nemogućim brzinama osvježavanja.

Nadalje, DisplayPort 2 sada izvorno rukuje s do dva 4K monitora na 144Hz istovremeno ili jedan 4K 144Hz i dva 1440p monitora i jedan 8K monitor do 85Hz brzine osvježavanja.

Trebate li DisplayPort 2?

Ukoliko ste gejmer, DisplayPort 2 omogućuje Vam pokretanje dva 4K 144Hz monitora s jednim kabelom bez korištenja kompresije. Nadalje, možete koristiti jedan 4K 144Hz i dva 1440p monitora istovremeno.

Dakle, ukoliko smatrate da trebate ovu funkciju, DisplayPort 2 je upravo za Vas.

 

Kada nam dolazi DisplayPort 2?

Prvotni plan izlaska DisplayPort 2 je bio kraj 2020. godine, no zbog situacije s COVID-19 pandemijom i svjetskim lockdown-om, taj izlazak je odgođen. Po sadašnjim informacijama to će se dogoditi krajem 2021. godine. Točan datum još uvijek nije poznat zato što VESA i dalje treba provesti PlugTests koji nisu bilo mogući za izvesti u 2020. godini. VESA je organizacija koja standardizira DisplayPort tehnologiju.

 

DisplayPort 2 grafička kartica

Uvijek postoje određeni nedostaci novog kabelskog standarda i DisplayPort 2 nije iznimka.

Osim što trebate imati monitor koji podržava DisplayPort 2, morate imati i grafičku karticu koja ga podržava. Nažalost, trenutno ne postoji grafička kartica tvrtke Nvidia koja podržava DisplayPort 2, što vjerojatno nije problem obzirom da DisplayPort 2 još uvijek nije izašao.

 

Značajke uštede energije DisplayPort 2

Uz veliki napredak u propusnosti, DisplayPort 2 također dolazi sa značajkom uštede energije imena Panel Replay.

Panel Replay čini rad Vašeg zaslona učinkovitim i ograničava njegovu potrošnju energije. S uključenim Panel Replay značajkom, Vaš zaslon ažurira samo elemente koji se mijenjaju na zaslonu, sprečavajući ga od korištenja energije za elemente koji se ne prikazuju na zaslonu.

thunderbolt 3
Thunderbolt 3

DisplayPort 2.0, USB Type-C, and Thunderbolt

Jedan od najvećih uspjeha DisplayPorta je način na koji je ugrađen u ostale vrste kabela. Tijekom godina, USB-C i Thunderbolt 3 priključci koristili su DisplayPort 1.4 tehnologiju za omogućavanje visoke propusnosti slikovnih i zvučnih podataka, zajedno s napajanjem i to sve preko jednog kabela.

DisplayPort 2 sada koristi Thunderbolt fizičko sučelje (PHY) za pružanje istih prednosti propusnosti, dopuštajući podršku za veće rezolucije i brzine osvježavanja u odnosu na prethodne standarde.

 

Ima li DisplayPort 2 kompatibilnost sa prethodnim verzijama priključka?

DisplayPort 2 koristi isti klasični DisplayPort konektor kao prethodnici, što čini njegovu stražnji priključak kompatibilan sa svim prethodnim DisplayPort standardima.

 

DisplayPort 2 vs HDMI 2.1

DisplayPort 2 gotovo pa udvostručuje propusnost u odnosu na HDMI 2.1. HDMI 2.1 koristi se primarno za potrošačke uređaje i prijenosne A/V hardvere (monitori za DSLR), dok se DisplayPort 2 primarno koristi za PC uređaje i stacionarne A/V uređaje.

 

Koji su kablovi potrebni za DisplayPort 2?

Tip kabela koji trebate ovisi o Vašim potrebama. Slično kao i Thunderbolt 3, DisplayPort 2 zahtjeva aktivno kabliranje s primopredajnikom na oba kraja, što ih čini skupljima. Srećom, s 40Gbps ili manje zahtijevanom propusnosti, Vi i dalje možete koristiti pasivne kablove.

 

Display Port 2.0 vs HDMI: Koji je bolji za gejmere?

DisplayPort je generalno bolji od HDMI-a za gejmere, posebno DisplayPort 2. No, kako DisplayPort 2 još uvijek nije izašao, najbolje što možete koristiti je DisplayPort 1.4 s G-Sync zaslonom.

Iako, ukoliko kupite novu GeForce RTX 30 seriju grafičku karticu, HDMI 2.1 bi mogao biti bolja opcija za Vas. To također zahtjeva od Vas da spojite Vaš PC s televizorom, zato što jedino G-Sync kompatibilni zasloni su trenutno televizori koji podržavaju HDMI 2.1.

DisplayPort 2 je definitivno vrijedan čekanja zbog uzbudljivog napretka koji donosi u odnosu na prethodne generacije DisplayPort standarda.

Piše: Luka Panijan

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here