Thunderbolt 4 ima istu brzinu prijenosa podataka kao Thunderbolt 3, u čemu je onda bitna razlika?

Možda ste čuli za Thunderbolt 4 i to da je gotovo identičan po izgledu i brzini kao Thunderbolt 3. Ali ako izgledaju isto, što ga čini drugačijim u odnosu na Thuderbolt 3? Pogledajmo po čemu je drugačiji i bolji u odnosu na Thunderbolt 3, te kada možete početi koristiti novu tehnologiju.

 

Što je Thunderbolt 4?

Na CES-u 2020, Intel je najavio najnovije ažuriranje svog Thunderbolt protokola, Thunderbolt 4. Na prvi pogled, Vi možda nećete uočiti što je to drugačije na novom Thunderboltu 4. I dalje koristi isti USB-C konektor, nudi brzinu od 40Gbps i dalje ima ikonu munje.

Ali sada dolazi s povećanim minimalnim zahtijevanim standardima performansi, više mogućnosti za produktivnost i USB4 kompatibilnošću. Nadalje, u odnosu na Thuderbolt 3, koji može upravljati samo jednim 4K zaslonom odjednom, Thunderbolt 4 može podržavati do dva 4K zaslona istovremeno. Također možete spojiti jedan 8K zaslon, što je praktično jer monitori visoke rezolucije postaju sve uobičajeni.

Još jedan uzbudljiv korak od strane Intela je taj što prijenosna računala koji zahtijevaju manje od 100W energije mogu koristiti Thunderbolt 4 za punjenje. Zapravo, Intel će zahtijevati od proizvođača da ugrade minimalno jedan Thunderbolt 4 kompatibilni ulaz za isporuku ove funkcije.

Thunderbolt 4 koja je razlika

Thunderbolt 4 značajke

Intel je predstavio Thunderbolt 4 ažuriranje s 11om generacijom Tiger Lake procesora. Donosimo Vam kratak pregled njegovih glavnih značajki:

  • Povećani minimalni slikovni i zvučni zahtjevi
  • Stražnji izlaz je komaptibilan s 40Gbps prijenosom podataka, isporuka snage do 100W, DisplayPort, PCle, USB protokoli
  • USB4
  • Štiti Vaš uređaj od neovlaštenog pristupa dok je povezan preko svog Intel VT-d na temelju zaštite DMA
  • Stražnji priključak kompatibilan s Thunderbolt 3

 

Kakvo značenje ima Thunderbolt 4 za tvrtke

Primarna značajka mu je sposobnost jednostavnog povezivanja i kompatibilnosti za svoje korisnike.

Tvrtke se okreću radu od kuće, te prijenosna računala s ugrađenim Thunderbolt-om su rješenje za sve koji mogu koristiti i distribuirati svojim članovima. Prijenosna računala s Thunderbolt-om dolaze s nekoliko „protokola“, uključujući DisplayPort 1.4, PCle 4.0 i USB-4, sve u jednom jedinom priključku. Ovaj dizajn omogućava svim Vašim uređajima maksimalnu funkcionalnost, te pri tome ostaju tanki i lagani, što Vam omogućava vlastito dizajniranje radnih stanica koje su prilagođene potrebama Vaših zaposlenika i organizacije.

Thunderbolt 4 kabel

Podržava li moj laptop Thunderbolt 4?

Ukoliko Vaše prijenosno računalo podržava Thunderbolt 3, podržavati će i Thunderbolt 4 zbog njegove kompatibilnosti sa predhodnom verzijom Thuderbolta 3.

Prema Intelu, prijenosna računala zasnovana s platformom Evo-based bit će povezana s Thunderbolt 4 s „iznimnim mobilnim iskustvom“.  Surađivali su s poznatim proizvođačima prijenosnih računala poput Lenovo, HP i Dell kako bi dizajnirali jedanaestu generaciju prijenosnih računala koja sadrže Thunderbolt 4.

Očekuje se kako će takva prijenosna računala imati poboljšane performanse, odziv i vijek baterije kako bi podigli na višu razinu mobilno računanje i produktivnost.

Možda ste već počeli viđati neke od ovih prijenosnih računala na tržištu, a mnoštvo njih će tek izaći na tržište.

 

Thunderbolt 4 vs USB Type-C

USB standard rapidno napreduje, ali i dalje nije postigao razinu Thunderbolt-a, posebice sada kada je izašao Thunderbolt 4. Thunderbolt uređaji su mnogo skuplji od USB Type-C, ali duže traju i bolje prolaze na testiranju od USB uređaja.

 

Iskoristite Thunderbolt 4 na najbolji mogući način

Prijenosna računala su svakim danom sve tanja, te se sukladno tome “stanjuju” i njihovi priključci. Thunderbolt 4 dodaci dolaze s jednostavnijim i maksimalnim performansama, uz maksimalnu pouzdanost i dug životni vijek. Po prvi puta, proizvođači dodatne opreme sada će imati mogućnost lansiranja Thunderbolt 4 priključnih stanica i donglova, i to čak sa do četiri Thunderbolt priključka, a sve to zahvaljujući uvođenju Goshen Ridge JHL8440 čipa.

Dok starija verzija Thunderbolta ima opciju samo od jednog priključka, novi Thunderbolt 4 dopušta do četiri priključka, iskorištavajući Thunderbolt i USB-4 protokole.

To Vam otvara mogućnosti spajanja PCle SSD velike brzine, 4K 60Hz zaslon ili nešto poput kabela za punjene koji možete koristiti naizmjenično u bilo kojem od priključka.

Piše: Luka Panijan

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here