Seagate radi na novim tehnologijama hard diskova koje će mu omogućiti mnogo veće kapacitete od dosadašnjih. Tako Seagate planira isporuku 50TB hard diskove do 2026. godine, i 100TB diskove do 2030. i najveće 120TB diskove poćetkom 2031. godine.

Da bi postigao ove ciljeve velikih kapaciteta, Seagate će morati usvojiti nove tehnologije magnetskog snimanja. Kako bi osigurala visoke performanse svojih budućih pogona, tvrtka planira iskoristiti svoju tehnologiju multipliciranih glava i diskova unutar jedne jedinice. Ova tehnologija omogućuje veće kapacitete diskova i mogla bi postati standardna značajka na budućim proizvodima tvrtke.

(Image credit Seagate)
(Image credit Seagate)

Povećavanje kapaciteta

Seagate tvrdi da je na putu izgradnja tvrdog diska od 50 TB negdje tijekom 2026. godine i tvrdog diska od 100 TB 2030. Trenutno Seagate isporučuje svoje 3,5-inčne 20TB tvrde diskove na temelju magnetskog snimanja potpomognutog toplinom (HAMR) kako bi zadovoljio potrebe kupce i proširio svoju Lyve liniju sustava za pohranu. HAMR će Seagateu omogućiti da poveća površinsku gustoću svojih diskova s 20 postotnom godišnjom stopom rasta (CAGR), što znači mnogo veće korake za kapacitete tvrdog diska u budućnosti.

“Kako se približavamo maksimalnom korisnom kapacitetu PMR tehnologije, svaki se uzastopni pogon istodobno povećava za 1TB ili 2TB”, rekao je Jeff Fochtman, Seagate-ov SVP za poslovanje i marketing na sastanku analitičara tvrtke. “S HAMR tehnologijom omogućuje nam skakanje u koracima od 4 terabajta, 6 terabajta ili čak 10 terabajta odjednom.”

(Image credit Seagate)
(Image credit Seagate)

U pokušaju da izradi tvrdi disk od 40 TB s devet ploča, Seagate mora povećati površinsku gustoću medija na oko 2600 Gb/in2 (2,6 Tb po kvadratnom inču). Seagate je već postigao takvu površinsku gustoću, premda je nejasno ima li tvrtka već prototipove tvrdih diskova s ​​takvim pločama ili ih samo testira za daljnji razvoj.

U svakom slučaju, Seagate već ima tehnologiju diskova koja će povećavati kapacitete i druge značajke za nekoliko godina unaprijed. No, trebat će tri do pet godina dok HDD-ovi s pločama s gustoćom od 2600Gb / in2 (2.6Tb / in2) ne budu spremni za široku uporabu, jer tvrtka još uvijek treba ispolirati novu tehnologiju, kao i razviti odgovarajuće glave , pogon, kontroler i ostalu elektroniku koja ide uz to.

(Image credit Seagate)

Moderni tvrdi diskovi temeljeni na tehnologiji prependikularnog (okomitog) magnetskog snimanja (PMR) koriste aluminijske ili staklene ploče s nanogranularnim magnetnim filmovima CoCrPt – SiO2. Tvrdi diskovi s HAMR-om oslanjaju se na staklene ploče s magnetskim filmovima koji sadrže visoku magnetokristalnu anizotropiju kako bi se osigurala vrlo mala zrna, čime bi se postigla puno veća gustoća. Konkretno, Seagate koristi leguru željezne platine (točnije: L10 – FePt).

Očekuje se da će današnji HAMR mediji omogućiti pogone kapaciteta 80TB – 100TB. No, za 3,5-inčne HDD-ove kapaciteta oko 105TB i površinske gustoće 5 – 7Tb / in2 bit će potrebni novi magnetski filmovi s uređenim granulama jer će zrna postati vrlo mala, a staze vrlo uske.

“Očekujemo da će ovo biti odskočna daska u medijima kako bi se otvorio raspon od 5 Tb/in2 do 7 Tb/in2. Zatim ćemo prijeći na slijedeće stepenice kako bismo omogućili gustoće do 8 Tb/in2 i više. To otrpilike predstavlja naše izglede za tehnološka razvijanja i ograničenja u sljedećih 10 do 15 godina, kada govorimo o tehnologijama tvrdog diska. ”

(Image credit Seagate)

Povećavanje performansi

Rad na povećanju kapaciteta tvrdih diskova važno je kako bi Seagateovi HDD-ovi bili konkurentni, ali kapacitet je samo jedan dio jednadžbe. Važne su i ostale komponente kao npr. sekvencijalna brzina čitanja / pisanja, kao i slučajne performanse IOPS-a po TB. Dok su brzine čitanja / pisanja sve veće, zajedno s površinskom gustoćom, performanse IOPS-a po TB padaju kako se povećava kapacitet tvrdih diskova. Tako vlasnici podatkovnih centara žele da tvrdi diskovi nude više ili manje slične performanse IOPS-a po TB, jer to utječe na njihovu kvalitetu usluge. Ako IOPS po TB bude slabiji, podatkovni centri to moraju nekako nadoknaditi kako ne bi izgubili kupce, a to zahtijeva dodatna ulaganja.

Direktan način da se povećaju performanse IOPS-a po TB tvrdog diska je upotreba više pokretača s glavama za čitanje / pisanje, a to je upravo ono na čemu Seagate radi. Upotreba dvije pokretačke glave umjesto jedne može gotovo udvostručiti protok informacija, kao i performanse IOPS-a po TB, što je izuzetno važno za podatkovne centre.

Kao i sve ostale tehnologije, i tvrdi diskovi postaju složeniji, a samim time i proizvodni troškovi se povećavaju. Bez obzira na to, Seagate je uvjeren da će HDD-ovi biti i dalje osjetno jeftiniji od SSD-ova na mjernim podacima po GB i TCO (cijeni) u godinama koje dolaze.

“Vjerujemo da će cijena za pogone tvrdog diska i SSD-ove ostati približno u istoj ravnoteži”, rekao je Morris. “I SSD-ovi i pogoni tvrdog diska nastavit će se poboljšavati, a potražnja za pohranom i za jednu i drugu tehnologiju, nastavit će rasti. Obje tehnologije su jako važne u modernom druđtvu, jer omogućavaju rastuću potrebu za podatkovnim razmjenama kao i njihov sinergijski odnos u infrastrukturi podatkovnog centra, za čime će i dalje biti velika potražnja.”

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here