Samsung veliki dio svojih prihoda ostvaruje zahvaljujući razvoju komponenti za druge velike kompanije. Ipak, još su uvijek skloniji u svojim uređajima koristiti procesore drugih proizvođača, nego li se u potpunosti okrenuti svojim rješenjima. No, čini se kako je takvom načinu poslovanja polako došao kraj jer u Samsungu razvijaju procesor koji će biti najnapredniji na tržištu, a trebao bi raditi savršeno u skladu s ostalim hardverskim komponentama koje Samsung ugrađuje u svoje pametne telefone.

Mediji širom svijeta raspisali su se o tome kako Samsung razvija iznimno inteligentan procesor koji će biti baziran na tehnologiji SAMSUNG SOCP. Radi se zapravo o procesoru koji bi trebao funkcionirati na način kao ljudski mozak, a sve to zahvaljujući iznimnoj inteligenciji. Napredna umjetna inteligencija upravljat će procesima unutar procesora i tako će tvoriti iznimno kvalitetan sustav rješavanja problema koji će biti nalik onome što radi ljudski mozak. No, činjenica je da do sada to nikome još uvijek nije uspjelo pa mnogi smatraju kako se radi o napuhanoj priči koja će biti savršen marketinški okidač za kupce Samsungovih proizvoda.

Novi procesor koji će proizvesti Samsung trebao bi se po prvi puta nalaziti u novom uređaju Samsung Galaxy S10. S obzirom na sve navedeno ovo bi trebao biti prvi procesor Samsunga koji će koristiti umjetnu inteligenciju, a prilikom izrade koristit će se 7-nanometarska tehnologija. Nagađa se kako će prilikom same izrade procesora biti korišteni i neki novi materijali, koji bi trebali poduprijeti sve priče o funkcioniranju na temelju ljudskog mozga.

Bez obzira na to kakav će procesor Samsung predstaviti, činjenica je da se Samsung okreće proizvodnji vlastitih procesora, što bi mogla biti nova prekretnica u njihovom poslovanju. Moglo bi se dogoditi da više neće biti ovisni o drugim proizvođačima kada je u pitanju izrada procesora, što bi moglo smanjiti troškove i ubrzati rad na inovacijama. Ipak, valja pričekati kako će se taj inteligentni procesor ponašati u stvarnosti jer ovime Samsung čini veliki iskorak naprijed – pa se može dogoditi da će biti i nekih problema.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. “… zahvaljujući iznimnoj inteligenciji. Napredna umjetna inteligencija…” – da li itko pada na ove marketinške fore 🙂
    ” Napredna umjetna inteligencija”, pa to je nešto što dolazi nakon cyberdine i terminatora, što će uništiti Johna Connora :p

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here