Samsung je iznimno jaka svjetska IT kompanija koja djeluje u mnogobrojnim tehnološkim sektorima. Dominiraju za sada još uvijek u području pametnih telefona (iako se Huawei opasno približava), a jaki su i na području televizora te proizvodnji elektroničkih detalja koje drugi proizvođači ugrađuju u svoje uređaje. No, činjenica je da Samsung žudi za nekim iskorakom, za nekom inovacijom koja će im otvoriti nove puteve ka uspjehu. Ovih im je dana priznat jedan zanimljiv patent koji bi mogao otvoriti jedno sasvim novo tržište.

Samsung SMART T-SHIRT

Organizacija za dodjelu patenata, WIPO, odobrila je Samsungu patent izrade pametnih majica koje bi trebale pratiti zdravstveno stanje korisnika. Iako ovo nije prvi iskorak kompanija u ovom smjeru, svakako veseli podatak da Samsung istražuje ovaj segment i da želi napraviti korak više. Kada već spominjemo korak više, zanimljivo je vidjeti da je novi priznati patent u mogućnosti pratiti raznovrsne zdravstvene funkcije, a među ostalim i stanje pluća osobe koja nosi majicu.

samsung-smart-t-shirt

Na samoj pametnoj majici trebali bi se nalaziti mnogobrojni senzori koji bi pratili različite vitalne funkcije osobe. Zanimljivo je da će senzori biti različitih funkcija, što znači da će pokriti razne aspekte zdravlja korisnika. Neki od senzora tako će moći pratiti zvukove koji dolaze iz unutrašnjosti osobe te na temelju toga zaključiti da li nešto nije u redu s plućima osobe.

Dakako, pametna će se majica moći jednostavno povezati s pametnim telefonom, tako da će korisnik u svakom trenutku imati sve svoje zdravstvene informacije na jednom mjestu i moći će vidjeti ako dođe do kakvih zdravstvenih nepravilnosti. Da bi majica funkcionirala još bolje bit će potrebno da korisnik unese svoju medicinsku povijest, ali i osobne podatke poput spola, dobi, visine, težine, itd.

SAMSUNG PAMENTE MAJICE

Ako se jednog dana pojavi na tržištu pametna majica mogla bi postati veliki hit jer će vas na vrijeme uputiti k liječniku koji bi mogao riješiti vaše probleme. Naime, na temelju prikupljenih podataka aplikacija će moći odrediti što bi moglo biti loše u vašem zdravstvenom stanju te bi vas na temelju toga trebala uputiti na neke daljnje korake.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here