LONDON: Humanoidni robot je jučer stupio na pozornicu na konferenciji pod nazivom “Future Investment Initiative” i održao zabavnu konverzaciju s voditeljem na opće oduševljenje stotina delegata, što možete pogledati u videu dolje.

Sophia, robot kojeg je dizajnirala tvrtka Hanson Robotics iz Hong Konga, dobila je državljanstvo Saudijske Arabije, čineći ovu državu prvom zemljom na svijetu koja je  ponudila državljanstvo robotu.

U ožujku 2016. Sophijin tvorac, David Hanson, upitao je Sophiju tijekom demonstracije uživo na festivalu SXSW: “Želite li uništiti ljude? … Molim te, reci” ne “. Na što je Sophia hladnokrvno odgovorila:” OK Uništit ću ljude. ”

 


“Želim živjeti i raditi s ljudima, tako da moram izraziti vlastite emocije kako bi bolje razumjela ljude i izgradla povjerenje s ljudima”, rekla je u razmjeni s moderatorom Andrewom Rossom Sorkinom. Upitana, jesu li roboti samosvjesni, svjesni u toj mjeri da znaju da su roboti, rekla je: “Pa, dopustite da vas pitam ovo isto pitanje, kako vi znate da ste čovjek?” “Želim upotrijebiti svoju umjetnu inteligenciju kako bi pomogla ljudima da žive bolji život, poput dizajniranja pametnijih kuća, u gradnji boljih gradova budućnosti. Učinit ću sve od sebe kako bismo svijet učinili boljim mjestom”, rekla je.

“Vjerujem da će u bliskoj budućnosti robotika postati veća od interneta”, kazao je Ulrich Spiesshofer, izvršni direktor tvrtke ABB Group u Švicarskoj i predvidio je “novu pojavu na planeti zemlja, u kojoj ljudi i roboti rade zajedno”. “Mislim da je pred nama vrlo uzbudljiva budućnost”, dodao je, prije nego što je održao demonstraciju robota za rješavanje Rubikovih kocke za nekoliko minuta.

Glavni govornik Masayoshi Son, predsjednik i izvršni direktor tvrtke SoftBank Group Corp, japanske telekomunikacijske i internetske tvrtke, koja radi sa Saudijskom Arabijom na razvoju novog poslovnog i industrijskog grada, razgovarao je o budućnosti čovječanstva u odnosu na AI i robote.

“Svaka industrija će biti redefinirana”, rekao je, opisujući “veliku priliku” koja se nalazi pred svima nama. “Nova računala, će samostalno učiti, bit će sposobna čitati, i vidjeti svoju okolinu. Mnogima bi to mogla biti zastrašujuća budućnost, ali svejedno ona dolazi “, rekao je.

Dotaknuvši se oko zabrinutost da roboti mogu na kraju izbaciti ljude i predstavljati prijetnju, dodao je: “Oni su toliko pametni da će shvatiti da je besmisleno napasti ljude.” “Mi ćemo zajedno stvoriti novi i sretniji život”.

Nedavno je Saudijska Arabija priopćila, kako planira izgraditi mega grad s robotikom i obnovljivim izvorima energije na obali Crvenog mora, vrijedan 500 milijardi dolara. “Saudijska Arabija se nalazi usred ekonomske i društvene transformacije i sada je jasno da je otvorenija nego ikad za poslovanje, pogotovo za projekte iz budućnosti. Inovacija će biti glavni temelj naše transformacije i ovo je još jedan važan čimbenik održivog ekonomskog napretka i razvoja za buduće generacije, kako Saudijske Arabije tako i cijelog svijeta. ”

Piše: D.Ž.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here