Koje će nove tehnologije obilježiti 2021. godinu? Kako će razvoj novih tehnologija utjecati na život ljudi u 2021. godini? Koji će uređaji postati dio naše svakodnevice i kako će se promijeniti naš suživot s tehnologijom?

Dok smo krajem 2019. godine maštali o fantastičnoj 2020. godini, nitko nije ni mogao naslutiti kakva nas turbulentna i neuobičajena 2020. godina čeka. Ovih se tjedana približavamo kraju te nadasve neobične 2020. godine, a pred nama je novo razdoblje od 12 mjeseci – u kojima ćemo pokušati izaći iz klopke u koju smo se uhvatili ove godine.

Unatoč tome što je velik dio gospodarstva stao ili usporio, tehnološki sektor nastavio je planirani razvoj u 2020. godini. Sve je više zemalja pokriveno 5G mrežom, predstavljeni su novi pametni telefoni i računala, dobili smo mnoge tehnološke inovacije – a gospodarstvo se masovno okrenulo digitalizaciji i radu od kuće. Možemo reći kako 2020. godina u tehnološkom smislu nije bila previše “poljuljana”.

U 2021. godini trebao bi se nastaviti razvoj i rast tehnologija koje su se ove godine pojavile u upotrebi. Posebno će biti zanimljivo ispratiti kako će gospodarstvo i poduzetnici reagirati na razne odredbe zaštite zaposlenika i prijedloge za rad od kuće. Tehnologija u svemu tome igra važnu ulogu, a nimalo ne treba sumnjati kako ćemo u 2021. godini biti ovisni o tehnologiji – više nego li ikada prije u povijesti.

U nastavku teksta predstavit ćemo nekoliko tehnologija čiji bi razvoj trebao obilježiti godinu pred nama. Uglavnom se radi o tehnologijama koje već postoje na tržištu, a u 2021. godini trebale bi doživjeti značajan rast i širu primjenu. Sve te tehnologije u velikoj će mjeri izmijeniti gospodarstvo, ali i živote ljudi. Stoga, treba se na vrijeme pripremiti. Evo koje će tehnologije obilježiti 2021. godinu:

5G MREŽA

5G mreža na svakom koraku

Iako su prognoze vrlo optimistične po pitanju brzine razvoja 5G mreža, činjenica je da ne možemo sa sigurnošću reći kako će izgledati epidemiološka situacija u 2021. godini. Samim time, teško je prognozirati hoće li se razvoj 5G mreža odvijati prema planovima ili će doći do određenog usporavanja zbog manjka radnika i strogih mjera zaštite. No, nedavno smo pisali kako već sada u Hrvatskoj imamo više od pola milijuna korisnika koji se mogu spojiti na 5G mreže – a u 2021. telekomi će popuniti ta područja bez 5G pristupa.

Posljednjih mjeseci pristižu nam super informacije o razvoju i implementaciji novih mreža za budućnost, a 5G veza sada je dostupna već u popriličnom broju gradova u Hrvatskoj. Iz Nizozemske su ovih dana nagovijestili kako su blizu toga da Nizozemska uskoro bude prva zemlja u kojoj će svi imati pristup 5G signalu, a na tom tragu su i mnoge druge europske i svjetske zemlje. Vjerujemo kako će se Hrvatska povesti tim primjerom i kako će 5G iduće godine biti dostupan u svim krajevima Hrvatske.

5G mreža u svojim će počecima biti još relativno spora (na razini maksimalnih brzina 4G mreže), no s vremenom će brzina prijenosa podataka rasti. Razvoj mreže nove generacije omogućit će gospodarstvenicima brži, inovativniji i kvalitetniji razvoj ideja i poslovanja. Samim time, 5G mreža otvorit će mnoge nove poslovne prilike te ljudima osigurati pristup do sada relativno nepoznatim područjima. Prognoze pokazuju kako će 5G uvelike unaprijediti gospodarstvo svijeta, a kako će to izgledati u 2021. godini vidjet ćemo vrlo brzo. 5G mreže više nisu priče za budućnost, već u 2021. godini postaju dio naše svakodnevice.

Bitcoin mijenja ljudsku percepciju novca

Desetljećima je novac bio percipiran kao komad papira koji ima neku vrijednost. Posljednjih smo godina gotovo svi prešli s gotovine na plaćanje karticama, no novi trend ide ka tome da novac postane virtualan. To znači da možda u nekoj ne tako dalekoj budućnosti uopće nećete držati novčanice u svojim rukama, već će vaš novac biti iskazan samo u brojkama na pametnom telefonu ili računalu. Velika je vjerojatnost da će se narednih godina mnogi okrenuti plaćanju virtualnim valutama, gdje dominantu ulogu još uvijek igra valuta Bitcoin.

Bitcoin je posljednjih nekoliko tjedana ostvario značajan rast i mnogi prognostičari najavljuju kako ovog puta neće doći do značajnijeg pada vrijednosti valute – što znači da će Bitcoin napokon postati stabilan na relativno visokoj vrijednosti. Nedavno su se pojavile informacije kako u 2021. godini Bitcoin stiže na burze, čime će se otvoriti jedna sasvim nova era za virtualne valute – posebice Bitcoin. Sve ovo navodi na činjenicu da će Bitcoin vrlo vjerojatno postati jedno od poželjnijih sredstava naplate u sljedećoj godini – ali i godinama koje su pred nama.

Zanimljivo zvuči podatak da je nedavno u Hrvatskoj kupljen prvi automobil koji je plaćen Bitcoinom, no na takve se novčane transfere polako trebamo navikavati. Bitcoin je po mnogima vrlo perspektivna valuta koja ne ovisi o dosadašnjem bankovnom i novčanom poretku – i samim time su mnogi spremni ulagati u Bitcoin. Nastavi li se trenutni trend i u 2021. godini – Bitcoin bi mnogim Hrvatima mogao postati uobičajeno sredstvo plaćanja.

Blockchain sustavi za sigurniju razmjenu informacija

Kada već pričamo o Bitcoinu, nije na odmet spomenuti i tehnologiju na kojoj se zasnivaju virtualne valute. Blockchain tehnologija već je neko vrijeme prisutna na tržištu, a mnogi nagovještaju kako bi ova tehnologija mogla zamijeniti do sada poznate sustave razmjene i pohrane informacija. Kod Blockchain tehnologije informacije se pospremaju u vezane sustave kod kojih se vrši redovita provjera, a zapis nije moguće mijenjati prije nego se obavi kontrola prolog zapisa. Iako zvuči komplicirano, za krajnjeg bi korisnika ova tehnologija trebala donijeti efektivnije i sigurnije upravljanje važnim podacima.

Blockchain tehnologija polako ulazi u razne državne i gospodarstvene sustave, no to se odvija nešto sporijim tempom – nego što se očekivalo. Mogućnosti koje Blockchain donosi su raznovrsne, a činjenica je da bi upravo u 2021. godini mogle uslijediti velike promjene za Blockchain. Naime, tehnologija bi mogla prodrti u do sada neistražene sustave – gdje bi se trebao uvesti red među podacima. S obzirom na činjenicu da svijet postaje zasićen suvišnim podacima, svaka tehnologija koja omogućuje pravednije i sigurnije upravljanje podacima – biti će od velikog značaja. Iako većina krajnjih korisnika to neće ni primijetiti, oni koji rade sa “stražnje strane” sustava za obradu podataka – mogli bi uvođenjem Blockchaina doživjeti mnogobrojne velike promjene.

IoT

Internet of Things (IoT)

Zahvaljujući iznimno brzim internet mrežama i mnogobrojnim pametnim uređajima – uskoro ćemo moći uživati u svim blagodatima koje donosi Internet of Things (IoT). Koncept koji već dugo godina nagovještaju kao temelj budućnosti tehnologije – dolazi s osnovnom idejom da objedini mnogobrojne pametne uređaje u vašem domu (i izvan njega) te tako stvori sustav koji će biti optimiziran i prilagodljiv do krajnjih granica. Zahvaljujući Internet of Things (IoT) korisnici bi trebali na svakom koraku uživati u svim blagodatima koje tehnologija donosi, a što više uređaja bude priključeno na navedeni centralni sustav – sustav će biti pametniji i bolji.

Internet of Things (IoT) je vrlo zanimljiv koncept koji se razvija relativno sporo, a u pozadini tog sporog razvoja stoji nekoliko važnih čimbenika. Sporost internet veze i manjak interesa korisnika za sada su dva glavna problema – koja se uspješno rješavaju posljednjih godina. Uvođenjem novih 5G tehnologija Internet of Things (IoT) dobiti će novi vjetar u leđa jer će biti moguće razmjenjivati informacije po iznimno velikim brzinama. Samim time, moći će se ostvariti gotovo pa instantna razmjena podataka – što je jedan od ključnih preduvjeta za širenje Internet of Things (IoT). Interes korisnika rasti će paralelno s pojavom sve više mogućnosti koje IoT donosi pa s te strane ne treba strahovati.

Godina 2021. mogla bi biti godina Internet of Things (IoT) jer će mnogobrojni korisnici sve više ovisiti o tehnologiji i usklađivanju iste. Kada se jednom IoT pojavi u široj upotrebi drastično će nam se promijeniti životi kakve danas poznajemo. Naime, tehnologija će nas pratiti na svakom koraku te će nam “otvarati nova vrata” ka još boljim i potpuno optimiziranim procesima. Možda zvuči pomalo zastrašujuće, no Internet of Things (IoT) za primarni cilj ima poboljšati čovjekovu svakodnevicu – i vjerujemo da će u tome uspjeti.

 

S Internet of Things (IoT) završavamo prvi dio članka posvećen razvoju novih tehnologija u 2021. godini. Gore smo naveli polovicu tehnologija koje bi mogle obilježiti naš život u godini koja je pred nama. Drugu polovicu tehnologija donosimo u nastavku članka kojeg možete pročitati ovdje. Ne treba nimalo sumnjati kako nas očekuje iznimno atraktivna tehnološka godina u kojoj će se naš život uvelike promijeniti – zahvaljujući utjecaju tehnologije. Hoće li te promjene biti pozitivne ili negativne na vama je da procijenite, no do njih će svakako doći.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here