Imate starije računalo i htjeli biste ga zamjeniti novim? Već neko vrijeme promatrate i informirate se o novoj seriji Nvidia ili AMD grafičkih kartica? Pitate se kako se kreće cijena posljednje serije Intelovih i5 i i7 procesora? Da, sve je to vrlo i jako uzbudljivo. Skupili ste dovoljnu svotu novca i rekli ste sami sebi da je došlo vrijeme da si konačno idete kupiti novo računalo.

A što mislite o tome da ipak kupite neko rabljeno? Prije nego što počnete iznositi svoje razloge protiv kupovine rabljenog računala, strpite se malo. Postoje itekako dobri i opravdani razlozi za kupovinu rabljenih računala, koji su toliko dobri da ćete zaboraviti na kupovinu novog (kao i na novu Nvidia GeForce 1070 Ti). Koji su to razlozi – pročitajte u nastavku članka!

 

razlika izmedju i5 i i7

Treba li nama uopće toliko snage i brzine? Vjerojatno ne.


Pitanje broj jedan: iz kojeg razloga želite kupiti novo računalo? Jeste li gamer, web dizajner, developer, programer? Radite li puno i često u programima kao što je Adobe Photoshop ili AutoCad?

U tom slučaju trebati će vam snažnije računalo koje će u sebi imati dovoljno ”konjskih snaga” kako bi moglo učinkovito ”vrtjeti” više od tri aplikacije, bez da se ijedna od njih sruši i da svaka radi fluidno. Ovo pogotovo vrijedi ako ste gamer, premda danas možete vrlo lako pronaći i dosta povoljnija gamerska računala (pogotovo ako ih ”sklapate” sami, umjesto da kupujete gotova).

Ako ste samo ”casual” ili povremeni korisnik i ako vam računalo treba za pisanje, otvaranje i čitanje dokumenata te za odlazak na internet, u tom slučaju nema potrebe da trošite više nego što apsolutno trebate potrošiti. Povremeni korisnici računala se zaista ne bi trebali zamarati trošenjem nekoliko tisuća kuna kako bi kupili novo i pogotovo ”nabrijano” računalo. Umjesto toga, razmislite o kupovini rabljenog.

 

windows 7 računalo

Činjenica jest da vam kupovina rabljenog računala može uštedjeti jako puno novca.

Ovo pogotovo vrijedi ako pročitate odlomak iznad. Ne treba vam računalo za nikakvo učestalo korištenje prilikom kojega biste trebali koristiti 6 i više gigabajta radne memorije i grafičku koja košta 1000 i više kuna? Zašto ne odabrati neko rabljeno?

Jest da to rabljeno neće biti toliko snažno kao ova nova (pogotovo ako kupujete jeftinije rabljeno računalo, što se pretpostavlja da biste i učinili, pogotovo ako ste povremeni korisnik) i da na sebi možda neće moći imati Windows 10.

Ali bez obzira na to rabljena računala imaju velik broj prednosti. I naravno, kupovinom jednog rabljenog uštedjeti ćete si jako puno novca.

 

kupovina polovnog računala

Ako kupite rabljeno računalo postoji mogućnost da ćete ga početi koristiti češće.

Novo je novo. Značaj novoga u tehnološkom svijetu je osobito velik i snažan. Neće vam biti problem kupiti si novo računalo ako imate dovoljno novca i ako vam ono baš treba (za što vam opet treba novac).

Kupnjom novog proizvoda, bez obzira radi li se o računalu, pametnom telefonu ili hlačama vama kao kupcu i korisniku daje maksimalan vijek trajanja. To je tehnički točno. I to je dobro (pogotovo kod kupovine novih hlača). Ali i kupovina starijih, rabljenih računala ima svoje prednosti i kod ovog aspekta.

Na koji način? Kada kupite starije i rabljeno računalo, s vremenom ćete se početi navikavati na njegova ograničenja. Novija računala pružaju više mogućnosti (od kojih velik broj njih možda nećete niti trebati). Ali starija vas na neki način odgajaju i čine vas pametnijima. Kako? Recimo da imate neko računalo koje ima 2 GB RAM, grafičku karticu AMD Radeon 4770 i kapacitet diska od 120 GB.

To je za današnje standarde malo, je li tako? Ne ako koristite računalo na ispravan način (a svako računalo se može koristiti na ispravan i na pogrešan način). S obzirom da se radi o takvoj konfiguraciji poznato je da vam na njemu neće baš raditi Windows 10. Raditi će vam Windows 7 i to uz malo ”tweakanja” i isključivanja nekih manje važnih stvari u sustavu (kako biste dobili maksimalnu iskoristivost sustava).

Windows 7 je sasvim OK za  sve što radite, bilo da ste povremeni ili česti korisnik računala. I pazite sad ovo. S obzirom da takvo računalo ima dosta ograničene resurse i performanse, trebati ćete paziti što na njega instalirate. A tako ćete učiti više i o samom računalu i o kvaliteti aplikacija i/ili programa. Google Chrome ili Mozilla Firefox? Ili pak neki manje zahtjevan preglednik?

Što je sa antivirusnim programima? AVG, Avast ili recimo- Avira? Nekome se ovo može činiti kao nepotrebna gnjavaža, ali začudili biste se koliko vas starije računalo može ”naučiti” puno toga što prije niste znali, a možda vam zatreba nekada u budućnosti (pogotovo jer smo u vremenu kada je poželjno i dobro znati što je više moguće toga vezanog uz tehnologiju.

 

kupovina rabljenog računala

Kupovinom rabljenog računala smanjujete zagađenje okoliša.

Komponente računala (grafičke kartice, kućišta, matične ploče, itd.) su ogroman, prevelik izvor smeća koje itekako zagađuje naš dragi planet. Sve te plastike od kojih se komponente izrađuju se izrađuju od fosilniih goriva.

Osim toga, gotovo svaka komponenta traži i neki rijedak materijal do kojega se teško dolazi. Sav taj materijal ako i nakon što se odlloži zahtijeva nekoliko stotina godina za razlaganje. Uz to, prilikom razlaganja te stvari u atmosferu ispuštaju raznorazne otrovne tvari koje onda dodatno zagađuju okoliš.

Kupovinom rabljenoga računala smanjujete zagađenje okoliša. Umjesto da to staro računalo ode na odlagalište otpada, vi ga kupujete i koristite i dalje. Možda se nekima ovo neće činiti kao neki ”big deal”, ali je nešto o čemu isto tako vrijedi malo razmisliti.

 

Kupovinom rabljenog računala svoj novac možete drugačije uložiti.

Apple, Google, Microsoft. Tri vjerojatno najbogatije kompanije u cijelome svijetu. Trebaju li onda te kompanije još malo kuna, eura ili dolara od vas? Vjerojatno ne. Taj novac koji biste utrošili na kupovinu novog računala (s kojim onda dolaze i novi Windowsi) možete utrošiti na mnoštvo drugih stvari.

Umjesto da koristite operacijski sustav neki od ovih firmi, što mislite o Linuxu? Jest da je njegovo sučelje komplicirano (barem u početku i za one koji su se naučili na Windows), ali s vremenom ćete se naviknuti i uvidjeti kako Linux ima ogroman broj prednosti.

Što god odlučili, važno je prije toga razmisliti, jer bez obzira na sve prednosti novih stvari i kupovina rabljenih (pogotovo računala) ima svojih prednosti.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here