Jedan od trendova koji će se pojaviti vrlo brzo na tržištu pametnih telefona svakako je podrška za 5G mreže. I dok smo prije koju godinu bili oduševljeni 3G mrežama i brzinom koju ta mreža može postići, tehnologija je danas dogurala daleko naprijed. Mnoge kompanije bacile su se na razvoj 5G mreža jer shvaćaju kako je liderska pozicija na tom tržištu iznimno važna i vrijedna te će u budućnosti donijeti sjajne financijske rezultate. Već smo prošle godine govorili kako će dio proizvođača u 2019. razviti svoje uređaje koji će biti sposobni raditi na 5G mreži, no sada nam stižu i službene potvrde takvih radnji.

Qualcomm je u posljednjih nekoliko godina stasao u iznimno vrijednu kompaniju koja proizvodi čipove za mnogobrojne proizvođače pametnih telefona. No, da bi se Qualcomm održao na liderskoj poziciji neprestano mora raditi na razvoju novih mogućnosti, a čini se da im to itekako dobro polazi za rukom. Naime, bacili su se inženjeri Qualcomma na razvoj tehnologije za podršku 5G mreža i u ovoj će godini njihova tehnologija biti iskorištena u mnogim pametnim telefonima.

Na CES sajmu koji se održava u Las Vegasu Qualcomm je održao događanje na kojem je predstavio projekciju rada za 2019. godinu. Prema navodima koji su se mogli čuti na tom događaju spomenuto je kako će se njihova 5G tehnologija ove godine iskoristiti u 30-ak pametnih telefona. Dakle, veliki broj telefona i proizvođača okreće se podršci za 5G mreže, a valja naglasiti kako Qualcomm nije jedina kompanija koja nudi 5G tehnologiju.

Qualcomm je već započeo lobiranje kod brendova, a na svoju je stranu uspio pridobiti i Samsung koji će Qualcommov Snapdragon X50 iskoristiti za pametne telefone koji će se plasirati na američkom tržištu. Zanimljivo je da u cijeloj priči određenu ulogu igraju i telekom operateri pa je tako T-mobile odlučio kako će se umjesto Qualcommove tehnologije koristiti modemima koje proizvodi Intel. U svakom slučaju, započinje era 5G mreže.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here