Do konačne PCIe 6.0 specifikacije još je ostalo nekoliko mjeseci, ali konačni nacrt objavljen prije otprilike pet mjeseci omogućuje dizajnerima čipova i programerima IP-a da počnu implementirati novu tehnologiju u svoje proizvode jer nove značajke neće biti dodane ili izmijenjene. Prošli tjedan je Synopsys predstavio prvo cjelovito industrijsko rješenje PCIe 6.0 IP koje kreatorima čipova omogućuje integriranje novog sučelja u svoje dizajne izrađene pomoću 5-nm tehnologije.

Synopsysov DesignWare IP paket za PCIe 6.0 uključuje kontroler (sa Synopsysovim sučeljem ili opcijskim Arm-ovim AMBA 5/4/3 AXI sučeljima), fizičko sučelje (PHY) i IP za provjeru. Rješenje koje Synopsys nudi omogućuje dizajnerima čipova da IP i fizičko sučelje kontrolera ubace u svoj 5-nm dizajn i zatim provjere radi li sve ispravno koristeći navedeni IP za provjeru. Primjerice, dizajneri ASIC-ova za AI, kao i HPC aplikacije, GPU-ovi, SSD kontroleri i druge aplikacije osjetljive na propusnost, koje zahtijevaju veliku količinu propusnosti, koju PCIe 6.0 sučelje može pružiti.

Kolika propusnost nudi PCI 6.0? Do 128GB/s preko x16 sučelja, u svakom smjeru. To znači da bi uređaj s PCIe 6.0 potencijalno mogao prenijeti do nevjerovatnih 256GB/s podataka.

Kontroler u potpunosti podržava brzinu prijenosa podataka do 64 GT/s po pinu, za razliku od 32 GT/s sa PCIe 5.0 sučeljem ili 16 GT/s sa PCIe 4.0 sučeljem. Također podržava tkzv. “pulse amplitude modulation” s četiri razine (PAM4) signaliziranja, “forward error correction” (FEC) s niskom latencijom, FLIT način, i stanje napajanja L0p, a to su sve nove ključne značajke PCIe 6.0 sučelja. Povrh toga, Synopsysov DesignWare PCIe 6.0 kontroler također podržava Synopsysove vlastite prilagodljive DSP algoritme koji optimiziraju analogno i digitalno izjednačavanje kako bi smanjili snagu za oko 20% prilikom tkzv. čip-u-čip transfera.

PCIe 6.0 specifikacija

“Napredne aplikacije za cloud computing, pohranu i strojno učenje prenose značajne količine podataka, što zahtijeva od dizajnera da ugrade najnovija sučelja velikih brzine s minimalnim kašnjenjem kako bi udovoljili zahtjevima propusnosti ovih sustava”, rekao je John Koeter, viši potpredsjednik za marketing i strategija za IP na Synopsysu. “Uz Synopsysovo cjelovito rješenje DesignWare IP za PCI Express 6.0, tvrtke mogu već sada započeti sa svojim dizajnom temeljenim na PCIe 6.0 i iskoristiti Synopsysovu dokazanu stručnost kada govorimo o PCI Expressu, kako bi ubrzale svoj put do silicijskog uspjeha.”

Tek smo u posljednjih 18 mjeseci vidjeli potrošački hardver – GPU-ove i M.2 SSD-ove – koji podržavaju PCIe 4.0, a Nvidia je dodala podršku za Gen4 s Ampereom počevši od rujna prošle godine. Imamo malo vremena prije nego što se PCIe 5.0 počne koristiti ​​na najboljim grafičkim karticama i najboljim SSD-ovima, a da ne spominjemo matične ploče.

Koliko će povećana propusnost biti važna za opterećenja prilikom pohrane ili grafike? Za kućne korisnike, vjerojatno nimalo. Ova brza sučelja prvenstveno ciljaju radna opterećenja podatkovnih centara i superračunala i vjerojatno će proći još nekoliko godina prije nego što potrošački hardver zatraži ovoliku brzinu.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here