Tvrtka Juniper Research nedavno je za Intel provela istraživanje o utjecaju tehnologije pametnih gradova na gužve na cesti. Zaključili su da bi potpunom ugradnjom Internet of Things (IoT) tehnologije građani tzv. pametnih gradova uštedjeli velike količine vremena koje inače provedu čekajući u prometnim kolonama.

Naime, vozači će tako uz pomoć AI inovacija uštedjeti čak 125 sati godišnje – ukupno više od pet dana. U Intelu su na temelju istraživanja došli do informacija da zbog gužvi vozači gube oko 70 sati godišnje, ali i da će se ta brojka znatno povećati u skoroj budućnosti.

Ovakve fotografije pametnih gradova zasad su samo mašta


Predstavnik tvrtke Juniper Research, Windsor Holden, tvrdi da analisti nastoje postaviti temelje za svijet u kojem će središte biti podaci. „Ne možemo zanemariti važnost koristi za ljude koju pametni gradovi imaju. Povezane zajednice, komunalne usluge i procesi imaju snažan utisak na ljudske živote“, rekao je za portal The Drive.

Ujedinjeni Narodi objavili su prije dvije godine predviđanje prema kojem će 2050. godine gotovo 65 svjetske populacije živjeti u urbanim sredinama. Najizgledniji kandidati za potpuno pretvaranje u pametne gradove redom su Singapur, San Francisco, London, New York i Barcelona.

Koliko bi uopće pretvaranje ‘normalnog’ u pametni grad trajalo?

Svjesni zagađenja i potencijalne prenapućenosti, predstavnici Intela također pokušavaju pronaći rješenje za mobilnost i produktivnost velikih gradova. S obzirom da se radi o dugoročnom projektu, odgovore ćemo ipak do daljnjega morati pričekati…

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here