Tehnologija jako brzo napreduje, što je vidljivije iz godine u godinu. Ovaj napredak se posebno osjetio u posljednjih trideset godina, kada smo mi kao korisnici ili potencijalni korisnici, imali prilike vidjeti svakojaka tehnološka čuda.

Skok u razvoju tehnologije se u posljednih nekoliko godina najviše osjetio na području takozvane ”pametne” tehnologije. Pametni telefoni, tableti, pametni televizori, čak i pametni domovi (ili ”smart home”), sve su više i više prisutni kod sve većeg broja korisnika. Gdje će tome biti kraj, daleko je za reći. Ove smo godine imali prilike isprobati prve savitljive pametne telefone.

Godina 2019. polagano se bliži svome kraju. Što nas od tehnoloških izuma i novosti očekuje u 2020. godini i čemu se najviše nadamo, pročitajte u nastavku ovog članka.

5G MREŽA

Priželjkujemo 5G mreže koje će se proširiti svijetom

5G mreže i standard brzine koje one donose je začet ove godine. 2020. godina bi, prema nekim predviđanjima, trebala biti godina kada bismo tek trebali osjetnije vidjeti učinke 5G mreže u svojim svakodnevnim životima i korištenju tehnologije. 5G mreža ima jako puno potencijala, od kojih je naravno najveći brzina.

Činjenica kako se svijet sve više priprema na 5G mreže, pokazuje i to što su već i ove godine neki proizvođači pametnih telefona osmislili i pustili u prodaju uređaje s 5G kompatibilnošću. Naravno, njih još uvijek nema puno, no to se ove godine nije niti očekivalo. Sve u svemu, vjerujemo kako će iduća godina biti godina kada će 5G brzine i 5G mreže sve više zauzimati prostor u životu, kako poslovnih tako i svakodnevnih korisnika.

PREDNOSTI WIFI 6

Wi-Fi 6 brzine kao nešto sasvim normalno

Iako je termin ”Wi-Fi 6” možda nekim korisnicima i poznavateljima tehnologije nepoznat, radi se o još jednoj novini, čiji ćemo puni potencijal doživjeti možda baš iduće godine. Wi-Fi 6 je bolje poznat među korisnicima kao 802.11 ax tehnologija i kako stvari stoje, sve je izglednije da će novi Wi-Fi zamijeniti postojeći 802.11ac. Jedna od najvažnijih stvari zbog kojih će Wi-Fi 6 postati apsolutni hit jest njegova brzina.

wifi-6-5g-timelines

Ubrzanje u prijenosu podataka od 40% u odnosu na postojeći Wi-Fi standard svakako je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih želimo da i naši novi pametni telefoni, tableti i računala imaju Wi-Fi 6 kompatibilnost. Dodajmo tu i bolju mogućnost održavanja signala (pogotovo u situacijama i na mjestima gdje je signal teško održavati) i dobili smo nešto što će korisnici itekako željeti.

wifi-6-cisco

Sve u svemu, kako sada stvari stoje i na temelju podataka koji postoje, Wi-Fi 6 je jedna od tehnoloških novotarija koje ćemo zasigurno vidjeti na sve većem broju uređaja, koji će na tržište izaći iduće godine. Wi-Fi 6 je danas dostupan na nekim ”high-end” pametnim uređajima, kao što su Samsung Galaxy S10 pametni telefon, no to je tek početak. Pravo ”zahuktavanje” stvari očekujemo nagodinu.

amazon-echo-zvučnik

Pametni pomoćnici trebali bi postati još pametniji

Pametni pomoćnici su također neke stvari od kojih očekujemo puno u 2020. U ovom segmentu najviše očekujemo od Googlea, Amazona i naravno Applea. Danas pametne tehnologije kojima upravlja umjetna inteligencija postaju daleko pametnije i sposobnije od onoga što smo imali priliku vidjeti prije nekoliko godina, kada su takve tehnologije služile za isključivanje i uključivanje svjetla.

Amazonov Echo, zajedno sa Googleovim Nest-om trebali bi tijekom iduće, ali i idućih, godina doživjeti veliki proboj i poboljšanja, tako da očekujemo jo pametnije, pametne pomoćnike već iduće godine.

Augmented Reality

Bolja AR ili ”Augmented Reality”

AR je već u ovoj godini (ali i u proteklima) više nego dobro prihvaćena i logično je za očekivati da će stvari i u ovome segmentu postajati još bolje i u idućoj godini. Integracija AR tehnologije u pametne telefone putem različitih aplikacija je ono što pomaže da ova tehnologija raste i da se širi poput gljiva poslije kiše. Nakon što je Apple AR stavio u svoje nove pametne telefone, stvari su se dodatno zahuktale. Bi li 2020. godina mogla biti godina AR tehnologije? Možda.

Kada se sve zbroji i oduzme, teško je čak i otprilike znati što bismo od tehnologije mogli očekivati u godini koja dolazi. Neke stvari, kao što su AR, pametni pomoćnici ili 5G mreže su primjetljivije, dok su neke druge još uvijek nejasne. No ono što možemo biti sigurni jest to da će 2020. još više biti tehnološki-orijentirana godina nego što je to ova, 2019.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here