Svi smo pokušavali spojiti USB kabel od prve, naravno bezuspješno. Ponekad ni dva pokušaja nisu bila dovoljna da ga priključimo pravilno. Jedan od USB kreatora je objasnio zašto je to napravljeno tako.

USB paradoks krivog spajanja, jedan je od najraširenijih iskustava digitalnog doba. Svaki put kada pokušate priključiti USB kabel, čini se da ste uvijek krivo pokušali već na prvom pokušaju. Nije važno sa koliko ćete pažnje pokušati priključiti USB kabel ili posvetiti dio vremena oznakam i ikonama na utikaču ili kabelu. Uvijek će biti krivo.

 

usb pravilno priključenje


 

A zapravo postoji dobar razlog zašto je to napravljeno tako! U intervjuu objavljenom u četvrtak od strane portala DesignNews, koji možete u cjelosti pročitati ovdje, Intelov inžinjer Ajay Bhatt, koji je zaslužan za izradu nekoliko važnih projekata poput USB, PCI, AGP, govorio je o tome zašto je USB-ova naopako/pravilna tehnologija tako dugo bila prisutna i ostala u uporabi.

Inače Bhatt je bio član tima koji je razvio USB tehnologiju. Čak i na početku tog razvoja, bili su svjesni činjenice pravilnog okretanja konktora, i rješavanje tog problema bi bilo normalno i očekivano korisničko iskustvo. No, to bi zahtijevalo dvostruko više ožičenja, kao  i više strujnih krugova, što bi osjetno povećalo troškove.

ajay-bhatt-intel-usb
Ajay Bhatt Intelov inžinjer, kreator USB-a

 

“Ako imate puno startnih troškova, kod nove i nedokazane tehnologije, to bi mogao biti dovoljan razlog za neuspjeh, pa je to bio i naš glavni strah. Morate biti svjesni troškova kada započinjete nešto novo”, rekao je Bhatt. “Tek u kasnijem razdoblju možete reći da je nešto moglo biti bolje, ali u usporedbi s ostalim kablovima poput serijskih portova i paralelnih portova, gdje je svaki priključak bio logičan, uz kablove i višestruke žice, USB je bio znatno bolji.”

“Očigledno je, kad i danas pogledate USB, da smo ga trebali napraviti obostrano prihvatljivim, ali postojeće rješenje je bilo puno lakše”, rekao je. “Tada smo se mogli usredotočiti na važnije stvari, kao npr. veću brzinu prijenosa podataka,  koju je imao FireWire od 100MB, dok smo mi bili na samo 12 MB.”, rekao je Bhatt.

Eto sada znate razloge zbog kojih ste bezbroj puta krivo uštekali USB kabel. Sljedeći put kada će te pokušati prikopčati USB punjač na telefon ili USB stick u računalo, znat će te da su proizvodni troškovi glavni krivac zbog neuspjelog pokušaja od prve.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here