Usjeci na vrhu zaslona današnjih telefona, nekima mogu biti ružni detalji, ali su prisutni na svim modernijim telefonima, kao rezervirano mjesto za selfie kameru, sve dok ne dođe do nekog elegantnijeg rješenja za skrivanje prednje kamere. Čini se, da se Apple-u ne žuri, da ga se riješi, međutim novo rješenje dolazi od Oppo-a, koji predstavlja novi prototip pametnog telefona koji uspijeva sakriti selfie kameru iza zaslona.

Kada snimate selfie, dio zaslona koji skriva prednju kameru postaje crn, kako bi poboljšao kvalitetu slike. Prema navodima tvrtke, telefon koristi posebno razvijeni transparentni materijal kako bi svjetlost prolazila kroz različite elemente svog zaslona, ​​kao i redizajniranu struktura piksela koja poboljšava prijenos slike. Sve u svemu ova tehnologija fotoaparata zahtijeva posebno prilagođenu zaslonsku ploču, jer standardne neće obaviti posao kako treba, njihova su svojstva prozirnosti dovoljno dobra samo za čitače otisaka prstiju na zaslonu, ali ne i za konvencionalne kamere.

Uistinu, telefon s potpunim zaslonom na prednjoj strani je idealno rješenje za mobilne uređaje jer dopuštaju da veličina zaslona u potpunosti iskoristi veličinu stvarnog uređaja. Čini se da je Oppo rješenje idealno za to, čak i ako njegovo izvođenje još nije sasvim savršeno, ipak je ovo pionirski pothvat, koji bi se vremenom mogao istesati do savršenstva, a neugledne usjeke na zaslonu poslati u zaborav.

oppo kamera ispod zalosna

Tvrtka je otkrila da su za postizanje ovakvog rješenja, bili potrebni posebni algoritmi za obradu slike kako bi se uklonila izmaglica, podesila ravnoteža bijele boje i riješili drugi problemi uzrokovani dodatnim slojevima stakla i elektronike preko objektiva fotoaparata. Oppo je naglasio da sama kamera ispod zaslona, također sadrži veći senzor s većim pikselima, zajedno s većim otvorom blende kako bi dobio što je više moguće svjetla.

Unatoč predstavljanja ovog telefona samo kao prototip na MWC sajmu u Šangaju, Oppo nije objavio kada će ovaj pametni telefon s novom tehnologijom, stići u prodaju, iako se šuška da bi to moglo biti vrlo brzo. S obzirom na to da se Xiaomi također igra s ovom tehnologijom zaslona i kamere, velike su šanse da ove dvije tvrtke i nisu same u ovoj utrci.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here