Autonomna vozila zasigurno su nešto što će obilježiti godine koje su pred nama. Iako smo unazad nekoliko godina govorili kako električni automobili ne mogu zamijeniti vozila na fosilna goriva, danas smo svjedoci da tome nije tako. Mnogi proizvođači u potpunosti se prebacuju na izradu vozila na električni pogon i to će postati standard u desetljeću koje je ispred nas. Ono što će također obilježiti to razdoblje je razvoj i sve češća upotreba autonomnih sustava, zahvaljujući kojima će vozači postati suvišni u automobilu.

S obzirom na činjenicu da tržište autonomnih vozila puno obećava, jasno je kako mnoge velike kompanije žele osigurati sebi svjetlu budućnosti i pojaviti se na tržištu što prije. Gotovo da nema velikih igrača iz autoindustrije koji već nisu krenuli s razvojem autonomnih automobila. No, dok je do sada autoindustrija sama gurala i rješavala probleme koji su nastajali, u razvoju autonomnih automobila dobro će im doći pomoć velikih tehnoloških tvrtki. I dok su neke kompanije već dogovorile suradnju i sklopile razne sporazume, neke na tome tek rade.

Među tvrtkama iz tehnološkog sektora, svoju priliku u razvoju autonomnih vozila traži i Nvidia. Radi se o kompaniji koja je poznata po proizvodnji grafičkih čipova, koji su dominantni na području računala. No, razvoj autonomnih vozila ipak je nešto novo, nešto gdje još treba napraviti kvalitetni iskorak. Potencijal Nvidije prepoznali su Uber i VW, koji su odlučili sklopiti sporazum kako bi im dotična kompanija pomogla stvoriti super autonomni automobil.

Valja napomenuti kako je Uber svoj autonomni automobil predstavio već prije puno vremena. Dapače, njihova su vozila do sada prešla kilometražu dužu od 3 milijuna kilometara, a pri tome su prevezla više od 50 tisuća putnika. Uber je za ‘svoja’ autonomna vozila odabrao tvrtku Volvo, koja je već i prije koristila Nvidia čipove kod sustava autonomne vožnje. Dakle, mogli bismo reći kako Uber samo nastavlja svoju suradnju s Nvidijom i kako sve zajedno diže na jedan viši nivo.


Za razliku od Ubera koji želi u potpunosti autonomna vozila, suradnja između VW i Nvidije će biti nešto drugačijeg tipa. Naime, VW želi razviti autonomnog suvozača, odnosno sustav koji će vozaču uskakati samo kada to bude potrebno. Dakle, i dalje će fizička osoba biti glavna za volanom, a autonomni sustav djelovati će samo kada primijeti da se nešto čudno događa. Prvenstveno se to odnosi na sprječavanje nezgoda i osiguranje veće sigurnosti samih vozača.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here