Sjećate li se godina (bilo je to prije više od petnaest) kada su baterije na ondašnjim mobitelima trajale i po 5-6 dana? Nikada neću zaboraviti legendarnu Nokiju 3310 (originalnu, ne ovo reizdanje). Osim što je taj mobitel za ono vrijeme imao mnoštvo odličnih mogućnosti koje većina ostalih mobitela nisu imali (plus legendarna igra ”zmija”), još jedna stvar zbog koje se taj mobitel isticao iznad ostalih bila je baterija. Znala je potrajati i do tjedan dana. Oni korisnici koji su ju imali znaju o čemu govorim.

S razvojem tehnologije i dolaskom pametnih telefona (uređaja koji, osim što su mobilni telefoni, u sebi imaju brojne dodatne mogućnosti koje korisnik koristi na temelju poprilično jedinstvenih operacijskih sustava- jedno vrijeme Windows Phone, plus danas još uvijek aktualni iOS i Android) vijek trajanja baterije se drastično skratio. Danas je postignuće ako neki uređaj ima bateriju koja može (uz svakodnevno korištenje, što znači da se tu isključuje situacija da uređaj ostavite ”na miru” 5-6 sati, osim tijekom spavanja) potrajati do dva dana!

nokia nove baterije

Jeste li i vi frustrirani ovako kratkim vijekom trajanja baterija na pametnim telefonima? Ako jeste, znam kako vam je. No, sudeći prema onome što dolazi iz Finske, tome bi uskoro trebao doći kraj! Uskoro bismo mogli dobiti baterije na pametnim telefonima koje imaju dvostruko duži vijek trajanja, bez povećavanja njihovih dimenzija, iliti ćelija! O čemu se točnije radi pročitajte u nastavku!

bell-labs

Nove tehnologije iz tvrtke Nokia Bell Labs 

Jeste li čuli za tvrtku Nokia Bell Labs? Radi se o tvrtki koja ima sjedište u Finskoj i koja djeluje kao svojevrsna ”tvrtka-sestra” glavne tvrtke Nokia. Prije nekoliko dana iz Nokije Bell Labs stigle su vijesti koje će razveseliti svakog korisnika pametnih telefona. Naime, tvrtka ubrzano radi na osmišljavanju tehnologije baterije zahvaljujući kojoj bi se vijek trajanja baterije mogao povećati za više od dva puta!

Još jedna vrlo važna stvar kod ove tehnologije (koja će biti uklopljena u nove baterije) jest ta da se dimenzije baterije neće povećavati. Nadalje, nova tehnologija radit će na obnovljivim izvorima energije (kao što su vjetar, toplina i sl.), što će biti jedan od načina kako će nove baterije u sebi skladištiti energiju.

Nokia Bell Labs ovu tehnologiju razvila je u suradnji s istraživačkim centrom AMBER sa sjedištem u Irskoj.

Paul King, djelatnik u tehničkom odjeljenju Nokia Bell Labs-a izjavio je: „Stavljanjem više energije u manji prostor dobit ćemo bateriju koja će imati ogroman mnogostruk utjecaj na korisnika. Ne zaboravite da se svijet polako okreće 5G mrežnim brzinama. Nova tehnologija koju će ove baterije imati značajno će doprinjeti razvoju i proširenju 5G tehnologija“.

 

Vrijeme kada bismo nove baterije mogli vidjeti na tržištu

Informacije o tome kada bismo nove baterije mogli vidjeti na tržištu su zasad totalna nepoznanica. No ono što je svakako dobro jest to da su stručnjaci (konačno) došli do otkrića koja će nam u bliskoj budućnosti biti od ogromne pomoći.

S obzirom na to da današnji pametni telefoni ”troše” energiju baterija na sve raznolikije načine (zahvaljujući mogućnostima koje imaju u sebi), potreba za povećanjem vijeka trajanja baterije jako se povećala. Nadamo se samo da će ova tehnologija što prije ugledati svjetlo dana!

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here