Jedan nizozemski par postali su prvi europski stanari potpuno isprintane kuće na velikom 3D printeru, koji otvara novo poglavlje u svijet domova iz budućnosti.

Elize Lutz (70) i ​​Harrie Dekkers (67), umirovljenici iz Amsterdama, u četvrtak su dobili svoj digitalni ključ – aplikaciju koja im omogućuje otvaranje ulaznih vrata svog dvosobnog bungalova pritiskom na gumb.

3d kuća

“Prekrasno je”, rekao je Lutz. “Imam osjećaj bunkera – osjećam se sigurno”, dodao je Dekkers. Novi dom, dimenzija koje bi bilo teško i skupo izgraditi tradicionalnim metodama, je prvi od planiranih pet domova koje je građevinska tvrtka Saint-Gobain Weber Beamix planirala napravit na zemljištu uz kanal Beatrix u predgrađu Eindhovena Bosrijk.

U posljednje dvije godine u Francuskoj i SAD-u izgrađene su kuće koje su djelomično napravljene 3D ispisom, a sada su ovakvi projekti u nastajanju širom svijeta.

No, oni koji stoje iza nizozemske kuće, koja se može pohvaliti s 94 kvadratna metra stambenog prostora, postaju prvi proizvođači kompletno isprintane kuće na kojoj su nosivi zidovi izrađeni pomoću velike mlaznice za 3D printer.

Metoda 3D ispisa uključuje ogromnu robotsku ruku s mlaznicom koja izbacuje posebno formulirani cement za koji se kaže da ima teksturu šlaga. Cement se “tiska” prema arhitektonskom nacrtu, dodajući sloj po sloj kako bi se stvorio zid, i kako bi se povećala njegova čvrstoća.

Točka na kojoj je glava mlaznice morala biti promijenjena nakon više sati rada vidljiva je na uzorku zidova novog bungalova, kao i male pogreške u tisku cementa, možda poznate svima koji su koristili printer s tintom. No iako je ovo početak, mnogi u građevinskoj industriji metodu 3D ispisa vide kao način smanjenja troškova i štete za okoliš, smanjenjem količine korištenog cementa. A u Nizozemskoj pruža i alternativu u vrijeme kad nedostaje kvalificiranih zidara.

Nova se kuća sastoji od 24 betonska elementa koji su tiskani sloj po sloj u pogonu u Eindhovenu prije nego što su kamionom prebačeni na gradilište i postavljeni na temelj na kojem radi nizozemska građevinska tvrtka Van Wijnen. Zatim su postavljeni krovni i prozorski okviri i ukomponirani završni dijelovi.

Dok se izgradi peta kuća, koja će se sastoji od tri kata i tri spavaće sobe, proizvođač se nada da će se gradnja izvoditi u potpunosti na licu mjesta i da će se pomoću pisača izvoditi i razne druge instalacije, što će dodatno smanjiti troškove.

iprintana kuća
Vanjski zid kuće s 3D ispisom u Eindhovenu, Točka na kojoj je glava mlaznice morala biti promijenjena nakon više sati rada vidljiva je na uzorku zidova novog bungalova. Fotografija: Judith Jockel / The Guardian

“Ako pogledate koliko nam je zapravo vremena trebalo da tiskamo ovu kuću, bilo je to samo 120 sati”, rekao je Huysmans. „Dakle, svim elementima, da smo ih ispisali u jednom potezu, trebalo bi nam manje od pet dana, jer velika je korist što pisač ne mora jesti, ne mora spavati, ne treba se odmarati. Dakle, ako bismo započeli sutra, sljedeću kuću možemo ispisati za pet dana. ”

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here